Mosty nad D1 stát strhne a postaví znovu

Vysočina - Většina nadjezdů nad dálnicí D1 se bude demolovat a stavět nově v rámci tzv. zkapacitnění dálnice. Vyřeší se tím i problém polorozpadlých mostů, které často slouží pouze zemědělcům nebo lesníkům. V první etapě rozšíření D1 na 28 metrů a čtyři pruhy v každém pásu se budou dva mosty demolovat bez náhrady a devět se postaví nových.

Například most přes dálnici u Speřic nutně potřebují místní zemědělci, bez něj by se jim každá jízda prodloužila minimálně o 14 kilometrů. Na opravy ale obec nikdy neměla peníze. Teď proto vítá, že i takové mosty na vlastní náklady nahradí stát novými v rámci modernizace dálnice. „Přístupové komunikace jsou v majetku obce, ale most by měl být vždy ve správě a údržbě dálnice,“ myslí si Miroslav Jirků (nestr.), starosta Jiřic, pod něž Speřice spadají.

Kvůli šikmým nosným pilířům bude nutné strhnout i některé nově opravené mosty. Po rozšíření dálnice by totiž nesplňovaly výškové parametry. Kraj Vysočina přitom i za pomoci evropských peněz do opravy mostu investoval před dvěma lety 20 milionů korun. „Nešlo donekonečna čekat, až to ohrozí bezpečnost, tam se skutečně muselo k opravě přistoupit. A v té době jsme ještě neměli schválenou modernizaci,“ vysvětluje mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Další plánované opravy mostů už ale vedení kraje zrušilo. „Chtěli jsme opravovat ještě další dva mosty přes dálnici, ale vytáhli jsme je z připravovaných akcí. Nechceme zbytečně vynakládat peníze, aby pak byly zmařeny,“ potvrdil náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD).

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)