Nabídku na koupi OKD mohou podat podniky Prisko a Diamo, rozhodla vláda

Devadesátka ČT24: Kdo a proč hraje o OKD (zdroj: ČT24)

Těžební společnost OKD odložila na neurčito tradiční hornický akt, symbolické vyvezení posledního vozíku černého uhlí z Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, v němž minulý týden skončila těžba. Mluvčí firmy Ivo Čelechovský to zdůvodnil aktuálním vývojem a časovou náročností řešení situace v podniku. Americká firma Alcentra z konzorcia BNY Mellon ve středu sdělila, že její zástupci byli připraveni koupit OKD za půl miliardy korun. Uvedl to portál Euro s tím, že společnost zvažuje kvůli prodeji OKD státu arbitráž. Nabídku může podat také státní podnik Prisko, rozhodla vláda.

Zatímco stát by za OKD měl zaplatit prostředníctvím firem Prisko osm desítek milionů Kč, americká firma tvrdí, že  by za OKD nabídla více než půl miliardy korun.

Na tom, že by OKD převzal podnik Prisko, se dohodla ve středu večer vláda. V případě, že tzv. Nové OKD, které by mělo vzniknout, bude utlumovat jednotlivé šachty, a nebude mít dostatek zdrojů, tak je podle vlády převezme Diamo a útlum bude provádět tento státní podnik.

Americká Alcentra nabízí půl miliardy korun

O možnosti arbitráže již podle portálu Euro Alcentra informovala premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Ten k tomu uvedl, že nevidí důvod její dopis komentovat. Měla by se obracet na insolvenčního správce a další orgány. Vláda OKD neprodává, dodal. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že o nabídce nemá informace.

O OKD měly zájem podle informací ČTK a Hospodářských novin zájem subjekty EP Industries, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský, a od zahraničního hedgeového fondu. Kromě zajištění dalšího provozu dolů se nový vlastník musí postarat i o jejich postupný útlum. Podle odhadů by přišel na více než osm miliard korun. Ministerstvo financí ale uvedlo, že takové nabídky neumožňují úspěšnou reorganizace OKD.

Domníval jsem se, že nějaká fungující nabídka by od soukromých investorů přijít mohla, pokud ale OKD vyhodnotilo, že tu žádná taková nabídka není, předložení nabídky Priskem považuji za logické řešení.
Andrej Babiš
ministr financí

„Pokud by snad výsledkem výběrového řízení měla být skutečnost, že OKD bude prodáno státnímu subjektu, který se výběrového řízení vůbec neúčastní, a to za horších podmínek, než nabízí náš klient, pak náš klient nebude mít jinou možnost než zvážit další prostředky obrany svých oprávněných zájmů, a to i prostřednictvím mezinárodní arbitráže,“ napsal podle portálu zástupce Alcentry v dopise premiérovi.

Na společném návrhu na řešení situace černouhelné firmy se dohodla ministerstva financí (MF) a průmyslu (MPO). Společný kompromisní návrh mají ve středu předložit vládě. Za stát podle dohody podá nabídku na koupi OKD společnost Prisko, v němž vykonává vlastnická práva MF. Diamo, ve kterém vykonává vlastnická práva MPO, se bude podílet na procesu útlumu dolů.

Symbolický vozík čeká v dole

Poslední vozík z Dolu Paskov měl být vyvezen v pátek ráno. Čelechovský uvedl, že akce bude přeložena na náhradní termín. Vedení firmy má podle něj v nejbližších dnech na starosti schůzi věřitelského výboru a schůzi věřitelů (ve čtvrtek), projednávání strategického partnerství společnosti a také dokončování reorganizačního plánu, na jehož předložení má termín do 10. dubna.

Jednání o záchraně OKD (zdroj: ČT24)

Důl Paskov měl do konce minulého měsíce dvě činné šachty, Staříč a Chlebovice, a také mimo jiné úpravnu uhlí v Paskově. V posledních dvou letech se nazýval Důlní závod 3, od dubna přešel pod nově zřízený Závod Útlum – Jih. Firma důl zavřela z ekonomických důvodů: jeho provoz byl ztrátový a táhl dolů hospodaření celého podniku.

Před uzavřením dolu pracovalo v Důlním závodě 3 zhruba 1500 lidí. Přibližně 300 z nich v Dole Paskov zůstává a pracuje na jeho útlumu. Necelé dvě stovky horníků odešly pracovat do dolů OKD na Karvinsko. Více než 1000 lidem pracovní poměr v OKD 31. března skončil.

Události ČT: Poslední směna Dolu Paskov (zdroj: ČT24)

Ztráta OKD jde hlavně na vrub Paskovu

Firma loni podle předběžných výsledků vytvořila ztrátu 1,22 miliardy Kč (o 5,6 miliardy menší než před rokem). Podstatně tak snížila své ztráty z předchozích let: v roce 2016 činila ztráta 6,83 a o rok dříve dokonce 10,09 miliardy. Loňská ztráta jde na vrub hlavně nerentabilnímu provozu Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, který z ekonomických důvodů firma minulý týden zavřela. Vyplývá to ze zprávy insolvenčního správce Leeho Loudy zveřejněné v insolvenčním rejstříku a z výroční zprávy OKD.

„Více než 95 procent provozní ztráty na úrovni primární EBITDA je tvořeno právě Dolem Paskov,“ uvedl ve zprávě Louda. EBITDA je zisk před započtením úroků, daní a odpisů. Primární EBITDA představuje vytvořenou přidanou hodnotu sníženou o osobní náklady a nákladové daně. Insolvenční správce uvedl, že OKD by bylo provozně ztrátové i bez Dolu Paskov, avšak ztráta by byla výrazně nižší. 

Lze dovodit, že provoz Dolu Paskov byl hlavním 'negativním tahounem' celých OKD, a to na primární provozní úrovni. Hlavní příčinou jsou (dle provedených analýz) vysoké náklady práce.
Lee Louda
insolvenční správce OKD

OKD skončily loni v úpadku, do kterého je dovedly hlavně klesající ceny uhlí a předluženost. Od té doby firma provedla úsporná opatření, ukončení těžby ve ztrátovém Dole Paskov bylo dalším z nich a patřilo k těm hlavním.

Vedení OKD neúspěšně hledalo strategického partnera, který by převzal těžbu a postaral se o postupný útlum dalších dolů. Odboráři těžební společnosti OKD v níž nyní pracuje okolo 10 000 lidí, minulý měsíc otevřeným dopisem vyzvali vládu, aby podnikla veškeré možné kroky ke stabilizaci OKD a učinila neprodleně nabídku k jejímu odkupu. Odbory znepokojovaly spory mezi ministerstvy financí a průmyslu, jež by podle nich mohly vést až k bankrotu OKD.