Paškály vyrábí jen na třech místech v Česku. Mravenčí práci ocení i kostely v Londýně

V palonínské dílně finišují práce na paškálech (zdroj: ČT24)

Speciální velikonoční svíce – takzvané paškály – se vyrábějí jen na třech místech v republice. Práce nyní finišují i v palonínské chráněné dílně, kde si je objednávají především farnosti. Od začátku roku až do Velikonoc zde vyrobí osm set paškálů, které ozdobí i kostely v Londýně, na Slovensku nebo v Rakousku.

Ručně vytvořené paškály zdobené voskovými pláty mají v Paloníně dlouholetou tradici. Paškál má být vyrobený ze svící, které mají alespoň příměs včelího vosku. V Paloníně kupují svíce už hotové, se zdobením začínají hned po Vánocích. 

Kříž, letopočet a alfa s omegou

Na výzdobu svící se používají barevné pláty včelího vosku, ze kterých se pomocí šablon vykrajují jednotlivé motivy. Pracovnice dílny potom vzory lepí na svíce teplem ruky. Nesmí mezi nimi chybět kříž, letopočet a řecká písmena alfa a omega, která symbolizují začátek a konec. Poptávka je ale i po nových vzorech. V Paloníně letos na svíce lepí například bílé voskové lilie nebo granátové jablko. 

Svíce mají většinou váhu v rozmezí od 1,5 do osmi kilogramů. Nejžádanější jsou paškály střední velikosti – čtyřkilový s tradičním zdobením. Největší svíci ale zdobí v dílně až po Velikonocích. 170 centimetrů vysoký paškál vážící 25 kilogramů je tradičně určený pro českou armádu na mezinárodní pouť ve francouzských Lurdách. 

Ukázka zdobení palonínských paškálů
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Pět žen zdobí paškály tradičními motivy šest hodin denně pět dní v týdnu. „Začali jsme od ledna, chtěli jsme o něco dříve a jako obvykle nestíháme. Objednávky nejvíce poputují na Slovensko, pokryta je samozřejmě naše republika, ale svíce míří také do Londýna či Rakouska,“ uvedla mistrová dílny spadající pod zábřežskou charitu Alena Vitásková.

Přísaha před paškálem

Velikonoční svíce symbolizuje vzkříšení Krista, jehož světlo podle křesťanské nauky rozráží temnoty smrti. V katolických kostelech se proto každý rok paškál zapaluje na Bílou sobotu při velikonoční vigilii. Svíce pak hoří celé velikonoční období, tedy 50 dnů. V průběhu roku se paškál zapaluje jen při křtech a pohřbech.

Lidé ale znají označení paškál především ze spojení „vzít na paškál“. Svíce má jako symbol vzkříšení pro katolíky veliký význam. Když bylo tedy potřeba, aby někdo mluvil pravdu nebo svá slova potvrdil, přísahal před zapáleným paškálem.