Autistické děti se v třebíčské školce mají jako doma

Třebíč – Speciální mateřská škola v Třebíči má druhým rokem třídu určenou dětem, které trpí poruchami autistického spektra (tzv. autismem). Teď pro ni pořídila pomůcky, které mají pomoci dětem, jejichž postižení se projevuje například problémy v komunikaci nebo se zapojením do společnosti. Jsou mezi nimi například speciální komunikační knihy nebo piktogramy opatřené suchými zipy.

Ve třídě pro autisty v třebíčské školce je šest dětí. Poruchy autistického spektra se projevují různými způsoby – například malý David nemluví a velmi špatně chápe význam slov, která slyší. Na druhou stranu už ale ve svých třech letech umí bez chyb z písmen sestavovat česká i anglická slova. „Já si myslím, že on si vyfotí slova jako celek a pak si je vybaví v paměti a skládá to podle písmenek,“ poznamenala učitelka speciální třídy Miloslava Valová.

Pod diagnózou autismu si leckdo představí, že se takové dítě chová „jinak“. Nové pomůcky, které školka pro speciální třídu nakoupila, ale ukázaly, že to neplatí vždy. Zdejší děti si totiž zdaleka nejvíce oblíbily tablet s hrami. „Pro ty děti je to velice motivující. Tam, kde mají s komunikací problémy, jim to pomáhá v plnění úkolů,“ řekla ředitelka Speciální MŠ Třebíč Zdeňka Raurová.

Pomocí terapie se může stav některých postižených dětí hlavně v sociální oblasti výrazně zlepšit. Učitelky připouštějí, že někteří z autistů se klidně dostanou až k maturitě.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)