Ve Lhenicích začala likvidace 750 tun toxického odpadu. Obec čekala 20 let

Ve Lhenicích na Prachaticku začala likvidace skládky toxického odpadu. Z objektu bývalého zemědělského družstva má do půl roku zmizet 750 tun nebezpečných látek. Jde především o polychlorované bifenyly. Jejich likvidace bude stát přibližně 25 milionů korun a z 80 procent částku hradí dotace Státního fondu životního prostředí.

Skládka představuje jednu z největších ekologických zátěží v Jihočeském kraji. O její likvidaci se mluví už dvě desítky let. „Pro mě je to splněný sen, že stojíme v tomto areálu a začínáme čistit,“ řekla ČT starostka Lhenic Marie Kabátová (Nestr.). 

Půlroční likvidace odpadů je ale pouze první částí celého projektu. „Na druhou etapu zbývá 5500 tun kontaminované zeminy,“ dodala starostka. Kdy by mohla druhá etapa začít, zatím Kabátová netuší. Lhenice podle ní musí opět najít vhodný dotační titul, protože z vlastního rozpočtu by takovou částku nemohly vydat.

Časovaná ekologická bomba

„Jsem velmi rád, že tato časovaná ekologická bomba a problém, který se táhne dlouhé roky, se začíná definitivně likvidovat. Právě na takové případy jsme vytvořili dotační program,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). 

Ve Lhenicích začala likvidace 750 tun toxického odpadu (zdroj: ČT24)

Na sumu, kterou nepokryla dotace, si vzala radnice bezúročnou půjčku ve výši pět milionů korun. O pomoc žádá i kraj. Radní Pavel Hroch (Jihočeši 2012) obec podporuje. Doufá, že najde podporu i u koaličních partnerů a dalších zastupitelů. Lhenice by pak mohly dostat čtyři miliony korun.

Firma navezla odpad a zkrachovala

Prostor bývalého lhenického zemědělského družstva se stal na konci 90. let místem pro likvidaci stavebních odpadů a zemin obsahujících vysoce jedovaté persistentní organické polutanty – látky, které dlouhodobě setrvávají v prostředí. 

Společnost Enviro Technology Today navezla do areálu zeminy s polychlorovanými bifenyly ze sanované obalovny živičných směsí v Milevsku, transformátorové oleje i samotné transformátory a kondenzátory. Několik let po zahájení provozu pak firma vstoupila do konkurzu. Lhenice před časem získaly skládku do svého vlastnictví a dosáhly díky tomu na dotaci.