Starosta Prahy 5 Klíma rezignoval. Nahradí ho radní Richter

Starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09), kterého chtěli jeho spolustraníci odvolat, rezignoval. Oznámil to e-mailem. Jako důvod uvedl ztrátu důvěry a svůj zdravotní stav. Zastupitelstvo obratem zvolilo starostu nového. Bude jím Klímův stranický kolega a radní Pavel Richter (TOP 09).

Rezignaci oznámil Radek Klíma krátce před jednáním zastupitelstva, které tak už nehlasovalo o jeho odvolání. Zaslal ji na elektronickém hlavičkovém papíře prvnímu místostarostovi Martinu Slabému (ANO).

„Rozhodl jsem se po zralé úvaze k rezignaci na funkci starosty, a to ze dvou důvodů. Za prvé jsem evidentně ztratil důvěru svého vlastního klubu, a i když důvody neznám, tak je to fakt. Za druhé se můj zdravotní stav nezlepšuje, ba právě naopak,“ napsal Klíma.

Zastupitelé rovnou zvolili nového starostu

Zastupitelé se přesto sešli, aby zvolili nového starostu. TOP 09 se podařilo prosadit radního Pavla Richtera, který je i zastupitelem hlavního města. 

„Děkuji vám za důvěru a budu se snažit splnit vše, co jsem slíbil. Chtěl bych se také obrátit na pracovníky úřadu. Starosta sám, ani s radou či zastupitelem, nedokáže nic, pokud za sebou nebude mít tým, který mu to umožní,“ řekl Richter po svém zvolení. „K zásadním změnám nedojde. Budeme se snažit jen minimálně měnit kompetence stran v radě,“ dodal.

Richter: Doufám, že občané žádnou změnu nepocítí (zdroj: ČT24)

Klíma se pokusil schůzi, kterou sám svolal, zrušit. Ve středu rozeslal zastupitelům dopis, podle něhož se neměla ze zdravotních důvodů uskutečnit. „Jelikož hlavním a zásadním bodem k projednání je bod označený jako ‚Odvolání starosty MUDr. Radka Klímy‘, neměl bych tak při své neúčasti žádnou možnost se k tomuto bodu vyjádřit,“ uvedl. Podle oponentů ale neměl na zrušení schůze právo a jednání se tak uskutečnilo i bez Klímy. 

Klíma byl starostou již v minulém volebním období, ale ve funkci vydržel jen dva roky. Potom se klub TOP 09 rozštěpil a Klímovi kritici dokázali udržet koalici. Praha 5 potom vydala tiskovou zprávu s názvem „Rada Prahy 5 napravuje chyby bývalého starosty“. Po volbách v roce 2014 se ale dostal do čela městské části znovu a přežil i odchod zelených a Pirátů z původní koalice. Počátkem března ho ale sama TOP 09 vyzvala k rezignaci a později navrhla jeho odvolání.

Od voleb jde v Praze o čtvrtou výměnu starosty

Od komunálních voleb na podzim 2014 se v patnácti největších pražských městských částech (Praha 1 až 15) vyměnil starosta už čtyřikrát, a to včetně Klímy. V lednu 2016 rezignovala starostka Prahy 10 Radmila Kleslová, jejíž hnutí ANO vystoupilo z původní koalice. Loni v červnu byl novým starostou zvolen Vladimír Novák (ČSSD).

Změna se udála také v Praze 11, kde byl loni v listopadu odvolán starosta Jiří Štyler z Hnutí pro Prahu 11 (HPP 11) poté, co se rozpadla tamní koalice. Novým starostou zvolili zastupitelé letos v lednu dosavadního místostarostu Petra Jiravu (ANO), který se tak starostou této městské části stal již potřetí.

Loni v listopadu byl novým starostou Prahy 12 zvolen Milan Maruštík z hnutí ANO, nahradil Danielu Rázkovou (KDU-ČSL / Změna pro Prahu 12). Strany si výměnu v polovině volebního období dohodly v koaliční smlouvě po volbách 2014.