Chomutov čeká na dotace, za půjčky platí přes 10 tisíc denně

Chomutov – Přes deset tisíc korun denně platí Chomutov, zatímco Regionální operační program Severozápad stojí. Město má přislíbenou 260milionovou dotaci na stavbu sportovního areálu se stadionem a akvaparkem – evropské peníze měly přijít v říjnu, ale radnice na ně stále marně čeká. Zatím musí platit úroky bankám.

Atletický a fotbalový stadion a akvapark už Chomutov stály mnohem více, než radnice předpokládala. Dva měsíce platí vysoké úroky bankám, protože dosud nedostala evropskou dotaci. „To znamená zhruba kolem jedenácti tisíc korun denně,“ vyčíslil primátor Jan Mareš (ČSSD). Podle jeho jmenovce Jana Mareše, který je městským ekonomem, škodí pozastavení dotací Chomutovu hned dvakrát. „Hradíme náklady na dluhovou službu a jednak ta škoda právě z toho, že ty prostředky nemáme a nemůžeme je efektivně využít,“ vysvětlil.

Přes spekulace o možné zrušení ROP Severozápad Chomutovští stále věří, že evropské peníze dostane a v rozpočtu na příští rok s nimi počítají. Dotační úřad však upozorňuje, že to může být bezdůvodný optimisus. „V tuto chvíli nelze určit, kdy bude znovu obnoveno proplácení žádostí o platbu,“ zdůraznila mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Marcela Klíchová.

Pokud město dotace nedostane, bude muset podle ekonoma Mareše v rozpočtu škrtat. Hrozí například omezení investic nebo úspory v provozu městských organizací.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)