Antimonopolní úřad zrušil půlmiliardovou zakázku na úklid metra

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr pražského dopravního podniku (DPP) na úklid metra. Zakázka za zhruba 600 milionů korun byla podle úřadu vypsaná netransparentně. Rozhodnutí je pravomocné. Dopravní podnik se proti verdiktu úřadu neodvolal.

Zakázku v maximální hodnotě 600 milionů korun vypsal DPP na šest let a případná smlouva měla být platná od 1. dubna. Podle ÚOHS ale byly chyby v zadávacích podmínkách. Konkrétně nebyl tendr vymezen v podrobnostech nezbytných pro zpracování nabídek.

Dopravní podnik v podmínkách odkazoval na vlastní interní předpisy, aniž by je zpřístupnil v rozsahu, v jakém na ně odkazoval. Firmy tak podle úřadu nemohly vyhodnotit dopad některých nezpřístupněných částí předpisů na povahu a náročnost zakázky, což mělo vliv na stanovení ceny.

Nejen zametání, ale i čištění graffiti

Dopravní podnik tím podle úřadu nedodržel zásadu transparentnosti. „Tento postup zadavatele mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl v rozhodnutí místopředseda ÚOHS Josef Chýle.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle zadání soutěže bude muset vybraná firma kromě běžného úklidu jako zametání schodů, mytí veškerých veřejných prostor a zařízení nebo vysypávání košů také průběžně odstraňovat graffiti ze stěn stanic metra, které jsou ošetřeny antigraffitovým nátěrem. V případě poškození ochranného laku bude muset nátěr obnovit.

Spor s Rencarem míří k soudu

Dopravní podnik musí řešit i další problémy. Jeho spor se společnostní Rencar míří k pražskému městskému soudu. DPP se totiž odvolal proti předběžným opatřením, podle kterých musí umožnit Rencaru provozovat reklamu v tramvajích i autobusech. A to do doby, než soud rozhodne o platnosti smlouvy mezi oběma společnostmi. Dopravní podnik se navíc nesmí na reklamě dohodnout s jiným poskytovatelem. DPP ale s takovým opatřením nesouhlasí. Tvrdí, že tím přichází o miliony.