Pojišťovna už nechce operace v Mariánských Lázních

Mariánské Lázně – Nemocnice v Mariánských Lázních zřejmě přijde o akutní lůžka a možnost provádět operace, zůstane jí pouze ambulance a lůžka následné péče. Vyplývá to z návrhu zdravotních pojišťoven. Město, které má v nemocnici menšinový podíl, s tím ale nesouhlasí a chce ještě vyjednávat. Vedení nemocnice je také nespokojeno – pojišťovny prý ještě nedávno slibovaly zachování celé zdravotnické péče, s tím také počítaly nedávné investice.

Mariánskolázeňská nemocnice má podle nové smlouvy s rokem 2013 přijít o lůžkové části urologie, chirurgie, interny a jednotky intenzivní péče. Zůstane ambulance a 87 akutních lůžek bude převedeno na lůžka následné péče. Navíc dostane část zaměstnanců výpověď. „Nebudeme potřebovat zhruba 35 zaměstnanců ze 140, které máme,“ přiblížil jednatel zdravotnického zařízení Antonín Strolený. „Zase se s námi zachází jak s kýblem,“ říkají na to zdravotní sestry, které se obávají o místa.

Podle Stroleného slibovaly pojišťovny zachování celé zdravotní péče ještě v květnu. Teď ale přišly s docela jiným návrhem – od ledna by měly skončit. Podle městských radních pojišťovny tvrdí, že vybavení nemocnice nevyhovuje soudobým požadavkům. Vedení nemocnice poukazuje na komplikace, které může plánované omezení způsobit. „Urologie u nás dělá více než 50 procent operačních výkonů. To znamená, že nám v podstatě vzali ekonomickou bázi,“ uvedl Antonín Strolený. Zdravotnické zařízení navíc díky příslibu zachování veškeré péče letos nakoupilo operační přístroje za 10 milionů korun, které nakonec nemusí najít využití.

Všeobecná zdravotní pojišťovna tvrdí, že plánované omezení péče v Mariánských Lázních odsouhlasil majitel nemocnice. „Nová podoba smlouvy je výsledkem jednání Všeobecné zdravotní pojišťovny, svazu zdravotních pojišťoven a vlastníka nemocnice,“ řekl vedoucí oddělení rozvoje VZP v Českých Budějovicích Viktor Lavička. Podle jednatele nemocnice i starosty Mariánských Lázní ale k žádnému jednání nedošlo. „Je to diktát, jde o to, někde něco seškrtat, uspořit půl miliardy, aby se zase mohly nějaké miliardy někde ztratit jinde,“ prohlásil starosta Zdeněk Král. Podle některých zastupitelů bude mít omezení provozu nemocnice vliv i na pověst lázní. Radní se proto ještě jednou pokusí změnit rozhodnutí pojišťoven. Podle jednatele nemocnice jsou ale šance minimální.