Tváří letošního Zlínského filmového festivalu je copatá Pippi výtvarníka Petra Nikla

Svou novou tvář odhalil Zlínský filmový festival. Hravé návrhy plakátů výtvarníka Petra Nikla odkazují na švédskou kinematografii pro děti. 57. ročník přehlídky ozdobí také 140 umělecky ztvárněných klapek. Festival začne 26. května a potrvá do 3. června.

Pippi Dlouhá punčocha. Pohádková hrdinka, kterou se při své nejnovější práci pro festival nechal inspirovat výtvarník Petr Nikl. Typickou zrzavou paruku přitom nasadil své dceři. A na plakáty jí nezapomněl přidat věrného zvířecího kamaráda. Vytvořil dokonce celou opičí abecedu. „Papírová maska, která se nasadí, a pak se člověk stane opicí. Je to jedna z těch věcí, které tady rozvinou tu hru, která se objeví ve městě,“ nasazuje si masku opičáka Petr Nikl.

Letošní ročník bude ve znamení švédské kinematografie

Letošní ročník bude zaměřen zejména na švédskou kinematografii. „A to právě s ohledem na sto desáté výročí narození ikony švédské literatury paní Astrid Lindgrenové,“ říká umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová. Chybět nebudou ale i velká česká jména. Festival ocení celoživotní dílo Theodora Pištěka. Oscarového kostýmního výtvarníka, který oblékl i nestárnoucí Arabelu.

Letošní kolekce klapek
Zdroj: ČT24

Pohádkově zdobené klapky vymysleli právě na zlínském festivalu. Letošní jubilejní dvacátý salon klapek jich představuje sto čtyřicet. Vystavené jsou v těchto dnech v brněnské galerii Dílo. Už tradičně se na tvorbě klapek podílí řada významných umělců zvučných jmen jako Kristian Kodet, Olbram Zoubek, Jan Saudek, Petr Nikl, Kateřina Miler a další. „Moc mě těší, že se do toho projektu vrátili mnozí výtvarníci, kteří byli u začátku,“ říká prezident festivalu Čestmír Vančura.

Do letošní kolekce přispěly klapkami celé rodiny výtvarníků

Do letošní kolekce svými klapkami přispěly celé výtvarnické rodiny. Josef Velčovský se synem Maximem, Boris Jirků s dcerou Adélou Marií, Miroslav Göttlich s dcerou Veronikou, Kitzbergerovi a synové, Jiří Brázda a syn nebo manželé Baborákovi. Výtvarná tvorba některých autorů se ale na klapkách objevuje úplně poprvé. „Do salonu je letos nově zařazena například klapka Ludmily Zemanové, dcery známého režiséra Karla Zemana,“ říká Markéta Pášmová. Výtvarníci nejsou ve své tvorbě nijak limitováni technikou zpracování ani tématem. Mezi sběrateli jsou ale tradičně oblíbené dětské motivy nebo témata související s filmem. Po dalších výstavách v Olomouci a v Ostravě zamíří klapky v květnu do festivalového Zlína, kde je čeká tradiční dražba. Výtěžek pomůže na svět studentským filmům.