Úřady marně shání majitele ruiny v Předlicích. Policie musí dům nepřetržitě hlídat

Úřady marně shání majitele ruiny v Předlicích (zdroj: ČT24)

Úřady se stále marně snaží sehnat majitele soukromého bytového domu v Ústí nad Labem - Předlicích, jehož část se minulý týden zřítila. Místo tak už sedmý den musí ve dne v noci hlídat strážníci. Dům byl přitom až donedávna obydlený, prázdný není ani půl roku.

Část domu v Předlicích se zřítila minulý týden o víkendu. Statik už nařídil demolici budovy. Majitel o tom ale oficiálně neví. Doma neotevírá a poštu nepřevzal. Pokud by se mu podařilo doručit výzvu, musí okamžitě jednat a dům zabezpečit.

Do té doby se ale strážnici nesmí od domu hnout. Střídají se proto každé dvě hodiny, aby do nebezpečné budovy nikdo nechodil. „Zatím jsem vyhazovala pět lidí,“ podotkla strážnice.

Budov v podobném stavu je ale v Předlicích víc. Desítky rodin tak bydlí uprostřed odpadků, mnohde nejsou ani okna, střechou zatéká a ze zdí trčí elektrické dráty. Nájemné se přitom pohybuje až okolo osmi tisíc měsíčně. Někteří sní o bydlení na běžném sídlišti. „Oni nám ale nedají šanci, abychom tam bydleli. Radši nás nechají žít v tom smradlavým chlívě,“ říká obyvatelka Sklenářské ulice.

Stát dal loni sociálně slabým na bydlení 12 miliard. Úředníci by měli nově dostat možnost požadovat i revize domů, kam peníze posílají. „Úřad práce bude mít možnost posoudit aktuální stav domu a dávku nepřiznat nebo odejmout,“ uvedl mluvčí ministerstva Petr Habáň. Návrh zákona už schválila vláda. Pokud projde parlamentem, mohl by platit od příštího roku.