Libavá hlásí radioaktivní uran. Děti a těhotné nemají pít místní vodu

Uran v pitné vodě na Libavé (zdroj: ČT24)

Voda označovaná jako pitná, kterou jsou zásobováni obyvatelé Města Libavá na Olomoucku, podle odborníků obsahuje zvýšené množství uranu a také další nebezpečné látky – arsenu. Vodu by proto neměly pít děti a těhotné ženy. V obci s více než pěti sty obyvateli, která vznikla na začátku loňského roku vyčleněním z Vojenského újezdu Libavá, je už zajištěno náhradní zásobování nezávadnou vodou.

Armáda chce upravit technologii úpravy vody z nedalekého zdroje, aby ji zbavila nebezpečného uranu. Ředitel příspěvkové organizace Armádní servisní (AS-PO) Martin Lehký v dopise zaslaném minulý týden vedení Města Libavá uvedl, že zvýšené množství této látky ve vodě z úpravny Velká Střelná zjistili experti Zdravotního ústavu Ostrava.

Podle redaktorky České televize Zuzany Glacové by kontaminaci vody mohla způsobovat výdušná šachta bývalého břidlicového dolu. Přesný způsob znečištění zdroje ale zatím znám není.

„Jako dočasné provizorní opatření doporučuji informovat obyvatele, že pitnou vodu nelze používat k přípravě kojenecké stravy. Je doporučeno omezit její přímou spotřebu u dětí do sedmi let a u těhotných žen,“ stojí v dopise, který byl zveřejněn na úřední desce Města Libavá.

V tuto chvíli není známo, z jakého důvodu se uran ve vodě objevil. Výsledky rozboru budou známy do 8. dubna a ihned poté budeme moci situaci na základě doporučení odborníků řešit.
Jana Zechmeisterová
tiskové oddělení ministerstva obrany

Obec zjišťuje „míru rizika“

Místostarosta Města Libavá Jiří Ondřejka řekl, že obec čeká na konečné výsledky rozboru pitné vody, které by měly stanovit míru rizika. „Rozváží se pitná balená voda, pro vaření ve škole je připravena cisterna. Na starost to má firma, která nám vodu dodává. Problém to pro obec je, zatím nevíme, jaké budou konečné výsledky,“ uvedl místostarosta. Dodal, že zatím není známo, kdy by měly konečné výsledky rozboru pitné vody dorazit.

Podle zástupkyně ředitelky Základní školy a Mateřské školy Město Libavá Lenky Křížkové má škola k dispozici nyní cisternu s nezávadnou pitnou vodou. „AS-PO nám dodala cisternu s pitnou vodou, která je přistavena za školní budovou. Kuchařky pro vaření dětem ze základní i mateřské školy používají tuto vodu. Dětí samotných se to jinak nijak nedotklo,“ řekla Křížková.

Ředitel AS-PO Lehký už vedení obce informoval o tom, že armáda chce při plánované rekonstrukci vodního zdroje Velká Střelná instalovat technologii na odstranění uranu ze surové vody. „Současně byly provedeny rozšířené analýzy vody, které jsou nutným podkladem k provedení znaleckého posudku a vyhodnocení zdravotních rizik,“ uvedl. Lehký však zatím nechce odhadovat, kdy by mohla být technologie na odstranění uranu z vody ve Velké Střelné instalována.

Starostové: Loňský rok byl náročný

Jako velmi náročný hodnotí uplynulý rok starostové tří nových obcí Kozlov, Město Libavá a Luboměř pod Strážnou, které loni v lednu vznikly vyčleněním z Vojenského újezdu Libavá. Samosprávy musely převzít rozsáhlý majetek, vyřídit spoustu administrativních úkonů a za pochodu zajistit například provoz základní školy či obchodu, bez kterého se lidé v této odlehlé části Olomoucka a Přerovska neobejdou. 

„Náročné to bylo, je a bude. Nemůžeme jen tak doběhnout obce, které už fungují spoustu let,“ řekla starostka Města Libavá Štěpánka Tichá. Vedení nové obce podle ní zpočátku očekávalo větší pomoc od některých úřadů, se kterými spolupracovalo.  

Město Libavá muselo jako první velký úkol vyřešit převod školy z krajského úřadu na obec. Armáda ročně provoz základní školy ve Městě Libavá dotovala dvěma miliony koruny. V obci také přestal na začátku loňského roku fungovat obchod, 500 obyvatel zásobovala pojízdná prodejna. Obec už zajistila nového provozovatele obchodu.

Řadě problémů čelila přes rok i Luboměř pod Strážnou, obec zaměstnalo především předávání majetku. Nyní se chystá na prodej bytů a nemovitostí, na jejichž opravu nemá obec peníze. Za sebou má i úspěšné výběrové řízení týkající se otázky odpadů, v dubnu by mělo být dokončeno předání stavby vodovodů a kanalizace. 

V Kozlově se loni na podzim po deseti měsících od prvních voleb rozpadlo sedmičlenné zastupitelstvo. Podle starosty Kozlova Romana Fojtíka rezignovali tři ze sedmi zastupitelů, takže podle zákona musejí být vyhlášeny nové komunální volby. Fojtík připustil, že motivem mohly být osobní spory zastupitelů nebo i rozdílný pohled na řešení některých problémů nově vzniklé obce. Obyvatelé budou nové zastupitele volit na jaře.