V centru Prahy zněla varovná siréna. Žádné nebezpečí, jen technická závada

V centru Prahy se před půl jedenáctou rozezněla sirény s výstražným tónem. Žádná mimořádná událost se ale nestala. Podle hasičů šlo o technickou poruchu, technici už sirénu odpojili a nyní zjišťují příčiny poruchy.

„Porucha by měla být na rotační siréně v ulici Lípová. Podle mých informací je řízena rádiem a pravděpodobně došlo k zarušení a jejímu samovolnému spuštění,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

„Po důkladném prošetření celé situace bylo zjištěno, že došlo k technické závadě, která zapříčinila spuštění sirény v kolísavém tónu,“ upřesnili hasiči. Jejich technici sirénu dočasně odpojili a zjišťují přesnou příčinu poruchy.

Operátoři tísňových linek 112 a 150 vyřizovali dotazy volajících občanů a informovali je, že na území Prahy k žádné mimořádné události nedošlo. 

Siréna nemusí vždy znamenat nebezpečí

Počátkem března některé lidi překvapily sirény, které se v Praze a Středočeském kraji rozezněly na památku úmrtí hasiče Jana Odermatta. Ten zemřel po zásahu při požáru ve Zvoli u Prahy.

Není siréna jako siréna. Jak rozeznat zkoušku od piety a ohrožení? (zdroj: ČT24)

Hasiči upozornili, že tzv. zkušební tón se používá nejen při pravidelné zkoušce (každou první středu v měsíci ve 12 hodin), ale také při pietách. Jde o nepřerušovaný tón sirény trvající 2 minuty a 20 vteřin. U elektronických sirén po zkoušce následuje upozornění, že jde o zkoušku.

Varovný signál je naproti tomu vždy kolísavý. Trvá také 2 minuty a 20 vteřin, ale může zaznít až třikrát za sebou vždy v intervalu tří minut. U elektronických sirén je tón doplněn o hlasovou informaci, která upřesňuje typ ohrožení – například nebezpečí povodní, chemickou nebo radiační havárii. Doplněna je výzvou ke sledování vysílání České televize nebo Českého rozhlasu.

Třetí typ signálu slouží ke svolání hasičů. Je vyhlašován přerušovaným signálem (25 sekund trvalý tón, 10 sekund přerušení, 25 sekund trvalý tón) po dobu jedné minuty, v případě elektronické sirény napodobením tónu trubky „hó-ří, hó-ří“ také po dobu jedné minuty.