Oprava OC Lužiny leží v žaludku místním, chtějí parkovací místa

Praha - Chystaná rekonstrukce zchátralého obchodního centra na pražském sídlišti Lužiny vyvolává protesty občanských sdružení. Podle plánů investora nepřibudou v místě žádná parkovací místa, navíc by se dosud volný průchod areálem měl ve večerních hodinách uzavírat. Společnost, kterou z poloviny vlastní manželka bývalého šéfa ČEZu Martina Romana, ale připomínky starousedlíků nezajímají. Ohání se platným certifikátem vydaným autorizovaným inspektorem. Stavební práce mají začít v lednu. V novém kabátě se obchodní centrum otevře v roce 2014.

Na potřebě opravit zchátralý obchodní dům v Lužinách se shodnou všichni, o provedení má ale každý jiné představy. „S touto stavbou nepřibude ani jedno parkovací místo, přestože pozemky okolo jsou a developer by je sem umístit mohl,“ říká zástupce Spolku občanských sdružení Jihozápadního města Petr Kučera. To není jediná věc, která místním vadí. Dosud volně využívaný průchod k sídlišti a k místní škole má totiž zakrýt skleněný plášť.

Investor si už přes autorizovaného inspektora vyřídil certifikát k přestavbě. Vyhnul se tak územnímu rozhodnutí i veřejnému projednání. Občanská sdružení žádají stavební úřad, aby zasáhl a vydal předběžné opatření. Rekonstrukci obchodního centra mělo podle aktivistů předcházet standardní stavební řízení. Úřad ale přestavbu odmítá stopnout. „Tento certifikát je platný, není důvod, aby ho stavební úřad napadal,“ tvrdí mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Radek Menšík, jednatel OC Lužiny

„Po faktické stránce není žádný rozdíl mezi stavebním řízením na úřadě a u inspektora, jen je to proces zpravidla rychlejší. Zakrytím průchodu se vnější rozměry budovy nezvýší, proto není důvod k územnímu řízení.“

Podle investora se nezmění ani užívání stavby. Zatímco radnice volala po zachování služeb, jako jsou pošta a knihovna, přinutit investora, aby vytvořil nová parkovací místa, se zdráhá. Přitom jde o nejpalčivější problém sídliště. „Problém je v tom, že my nemůžeme zasahovat do státní správy. Pokud by bylo slyšení na stavebním úřadě, budu první, kdo bude chtít parkovací místa,“ poznamenal zástupce starosty Aleš Mareček (ČSSD).

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)