Ředitelkou chomutovské zoo bude po odvolaném Rabasovi jeho žena

Chomutov - Podkrušnohorský zoopark v Chomutově povede zooložka Iveta Rabasová. V pondělí ji vybrali chomutovští radní, kteří v dubnu z funkce ředitele zooparku odvolali jejího manžela Přemysla Rabase (Strana zelených), který byl ředitelem zooparku od roku 1992 a za jeho rozvoj si vysloužil uznání odborníků i návštěvníků. Manželé spolu delší dobu nežijí.

Výběrového řízení se zúčastnili čtyři zájemci. Rabasová je dlouhodobou zaměstnankyní zoo. Funkce se ujme od 1. srpna, a nahradí tak dočasného šéfa zooparku a bývalého zástupce ředitele Romana Smetanu, který se do výběrového řízení tentokrát nepřihlásil.

Rabasovi radní vytýkali hrubé chyby v hospodaření zooparku a špatnou komunikaci s vedením města. S tím však odvolaný ředitel nesouhlasí a chce se bránit i soudní cestou. Rozhodnutí radních vyvolalo protesty z řad zaměstnanců zooparku, obyvatel města i vedení tuzemských a zahraničních zoologických zahrad.

Rabasovo odvolání vedlo i k rozpadu koalice v Chomutově. Zelení totiž vypověděli spolupráci s ODS a ČSSD. V pětatřicetičlenném zastupitelstvu ale stále mají občanští a sociální demokraté pohodlnou většinu pětadvaceti křesel.