Úplatkářství se starosta Aše nedopustil, rozhodl soud

Soud zprostil starostu Aše Dalibora Blažka a radního Jiřího Červenku obvinění z korupce. Podle obžaloby měli pomoct kasinu k nižšímu nájmu pozemků výměnou za sponzorský dar pro klub, v němž závodil starostův syn. Soud dal ale za pravdu obžalovaným, kteří tvrdili, že se snažili zajistit příjmy pro město a že dar kasina klubu s jednáním o nájmu pozemků nesouvisel.

Zprošťující verdikt soudce vyřkl také v případě dvou představitelů kasina a obviněné firmy Development West, která kasino provozuje. Podle soudu aktivity starosty, radního ani firmy nebyly trestným činem. Jak soudce Zdeněk Johann řekl při zdůvodnění rozsudku, Blažek se snažil zajistit pro město peníze z hazardu tím, že navrhnul nájemní smlouvu na parkoviště u kasina nejprve za pět milionů korun.

Co mě hřeje, je, že je alespoň nezávislý soud. Protože, kdyby soud postupoval stejně jako policie a státní zástupce, tak bych byl dnes asi odsouzený.
Dalibor Blažek
starosta Aše

Pak se ale změnil zákon a obce mohly dostávat z hazardu daleko více peněz formou odvodu od provozovatelů heren a kasin. Výsledná nájemní smlouva za půl milionu korun pak odpovídala běžným cenám. Ani 200 tisíc korun od kasina pro klub nebyly podle soudu úplatkem, ale platbou za reklamní plnění. Podle Blažka byla celá žaloba vykonstruovaná a plná nepravdivých tvrzení.

Odposlechy neprošly

Státní zástupce Viktor Böhm požadoval pro oba představitele města i dva členy představenstva firmy podmíněné tresty a pokuty. Obhájci naopak zproštění obžaloby. Státní zastupitelství postavilo žalobu hlavně na odposleších, které byly ale nařízeny při vyšetřování jiné kauzy. Soudce je jako důkaz v této věci nepřipustil.

Jiří Červenka je souzen i v další kauze, v níž je obžalován z korupce. Jde o stavbu větrných elektráren v Aši. I v tomto případu ale žaloba stojí do značné míry na záznamech odposlechu, získaných při vyšetřování jiného případu.