Odvolaný olomoucký hejtman Košta: ANO opustím, zastupitelem zůstanu

Košta: Z ANO v nejbližší možné době vystoupím (zdroj: ČT24)

Oto Košta, kterého olomoucká krajská koalice v pondělí odvolala z funkce hejtmana, v nejbližší době vystoupí z hnutí ANO. Oznámil to v Devadesátce ČT24 s tím, že mandát zastupitele si hodlá ponechat.

ANO Koštu vyzvalo k odstoupení už na začátku února. Zástupci hnutí uvedli, že nejsou spokojeni s jeho prací v čele hejtmanství. Košta výtky spolustraníků odmítl a nerezignoval. Věc tak rozhodlo až zastupitelstvo, které na návrh krajské rady Koštu ve veřejném hlasování odvolalo hlasy 35 z 54 přítomných zastupitelů.

Návrh části opozice, aby zastupitelé o Koštovi rozhodovali v tajném hlasování, neuspěl. Z jednání nebyl pořizován ani dříve Koštou přislíbený on-line záznam. Zastupitelé Olomouckého kraje se na něm neshodli.

Košta byl zvolen do funkce hejtmana loni v listopadu, a v dosavadní historii krajů tak vykonával funkci hejtmana nejkratší dobu. V Devadesátce na ČT24 oznámil, že z Babišova hnutí hodlá vystoupit. „V nejbližší možné příležitosti svoje členství v hnutí ANO ukončím. Stane se tak v nejbližším okamžiku, kdy zjistím, jak se tato činnost procedurálně dělá,“ uvedl s tím, že by tak rád učinil ještě tento týden.

V zastupitelstvu hodlá zůstat jako nezařazený, další spolupráci s krajskými zástupci hnutí ANO si podle svých slov neumí představit – a zájem o ni zjevně nemá ani šéf regionální organizace a novopečený hejtman Okleštěk. „Očekával jsem ho,“ reagoval na Koštova slova o odchodu z hnutí. „Je to jeho svobodné rozhodnutí a nemám s tím problém. Nemrzí mě to po tom, co pan doktor předvedl.“

Krajské ANO trvá na tom, že důvodem ke Koštovu konci je způsob, jakým kraj řídil: údajně se choval „jako sólový hráč“ a dostatečně „nespolupracoval v týmu“, nekomunikoval prý ani s náměstky ani s pracovníky kraje a nezačal se zabývat strukturou krajského úřadu, kterou Okleštěk považuje za nevyhovující.

Podle Košty za jeho koncem stojí Okleštěk s Faltýnkem

Košta tyto výhrady ovšem považuje za zástupné. Tvrdí, že mu Okleštěk s druhým mužem ANO Jaroslavem Faltýnkem vyčetli tříměsíční smlouvu o spolupráci, kterou kvůli předání kraje uzavřel se svým předchůdcem Rozbořilem.

Zároveň mu měli zazlívat, že nepropustil ředitelku krajského úřadu Lucii Štěpánkovou a že si nechal v supervizi krajské organizace, místo aby je svěřil do péče náměstků.

„Byl jsem vyzván, abych tyto tři body splnil, jinak ať to beru tak, že jsem dostal žlutou kartu. To je důvod, proč za iniciátory (svého konce) považuju tyto dva muže,“ prohlásil ve vysílání ČT24 Košta – podle Oklešťka jde ovšem o alibismus: „Protože nefungoval, jak fungovat měl, potřebuje si najít osobního nepřítele.“

Pochybnosti nad důvodem odvolání hejtmana má i krajská opozice. Podle šéfa olomouckých lidovců Ivo Slavotínka krajská koalice žádné konkrétní důvody nepředložila, místo toho pracovala s nařčeními a domněnkami.

Stejně mluví i hlava olomouckých komunistů Alexandr Černý: „Tak slabou důvodovou zprávu, jaká provázela tento personální návrh, jsem dlouho neviděl. Toho člověka je mi lidsky velmi líto, a co z něj udělalo hnutí ANO, je něco naprosto nepřijatelného.“