ROP Severozápad má polovinu vedení, dotace stále neproplácí

Ústí nad Labem – Po zvolení nového vedení Ústeckého kraje má opět polovinu svého řídícího výboru i Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad. Její operační program je ale stále ve stavu klinické smrti – evropské ani státní peníze do něj nepřicházejí, a není tedy z čeho proplácet přislíbené dotace. Po novém vedení rady chtějí starostové z Ústeckého a Karlovarského kraje spolu s dalšími příjemci dotací rychlé řešení.

Čerpání evropských dotací pro Ústecký a Karlovarský kraj zastavila ministerstva financí a pro místí rozvoj poté, co v Regionálním operačním programu Severozápad proběhl nejprve státní, poté i unijní audit. Ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Jana Havlicová upozornila, že ke konečnému obnovení dotací je potřeba funkční výbor. Čeká se proto na volbu druhé poloviny, což ale bude možné až poté, co se zastupitelé v Karlovarském kraji dohodnou, kdo z nich vlastně bude vládnout. „Pokud to v Karlovarském kraji nestihnou dost rychle, bude výbor už hodně tlačit čas,“ varoval hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Na pátek je v Karlovarském kraji svolané zastupitelstvo, zda ale někoho zvolí, jisté není. Pokud by vybralo alespoň členy Výboru Regionální rady, měl by se ten poprvé sejít 3. prosince, řekla mluvčí ROP Severozápad Marcela Klíchová.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Kdo by kromě výboru vlastně měl za obnovení ROP jednat, však není zcela zřejmé. „Brusel nebude jednat s kraji, protože pro něj je vláda, ministerstvo jednotka, se kterou je ochoten jednat,“ je přesvědčen karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD). To ale ministerstvo financí odmítá. „Krajská reprezentace, která je za to zodpovědná, to musí urychleně řešit. Teď opravdu není míč na straně ministerstva financí,“ podotkl jeho mluvčí Ondřej Jakob.

Zatímco politici sestavují koalice, příjemci dotací, mezi které patří zejména obce a města, se snaží dostat ze zoufalé situace. Projekty, na které měli přislíbené dotace, už zahájili, ale dotace nepřišly – a tak nezbylo než vzít si úvěry. Například Chodov si kvůli stavbě sportovní haly musel půjčit od bank více než 70 milionů korun. „Původní banka, od které jsme měli úvěr a které jsme měli do 20. prosince úvěr splatit, nám odmítla prodloužit splatnost,“ poukázal chodovský starosta Josef Hora. Město tak muselo vyhlásit složité výběrové řízení a najít jinou banku. Starostové deseti měst ze severozápadu Čech kvůli problémům vyzvali krajské politiky, aby jednali. Za úroky platí města bankám i tisíce korun denně.