Na Mělnicku se otrávil muž, o metanol asi nešlo

Dolní Beřkovice (Mělnicko) - Na Mělnicku se otrávil 38letý muž, další tři lidé skončili v nemocnicích, z toho dva s těžkou otravou v Praze a jeden v Mělníku. Odborníci prověřují, zda se nejednalo o otravu metanolem, prvotní rozbor na místě byl ale negativní. Vyšetřovatelé se domnívají, že mohlo jít spíš o otravu plynem. Lékaři havířovské nemocnice mají zase v péči osmačtyřicetiletou ženu a o sedm let staršího muže, u nichž byla otrava metanolem prokázána. Podle policie společně popíjeli lihoviny z neokolkované lahve.

Mrtvým z Mělnicka je podle mluvčí krajské policie Soni Budské osmatřicetiletý muž slovenské národnosti. „V pondělí bude provedena soudní pitva, abychom zjistili, zda zemřel pod vlivem alkoholu, jestli to byl metanol a tak dále,“ uvedla. Další dva muži ve věku 40 a 56 let, kteří jsou nyní hospitalizováni v Praze, byli podle ní těžce opilí, metanol u nich ale zatím nebyl prokázán. 

Hasiči k případu vyjížděli kolem deváté hodiny večerní. „Měli jsme tam chemickou laboratoř z Kamenice. Odebrali jsme vzorky a dělali rozbory. Jedna osoba byla mrtvá, dvě ve vysokém stádiu otravy,“ uvedla Kostková. Pracovníci laboratoře podle ní odebrali 43 vzorků, které budou dál testovat. „Žádný závěr z toho zatím není,“ dodala. Jeden pacient skončil podle mluvčí středočeské záchranné služby Terezy Janečkové v nemocnici v Praze-Krči a druhý na Karlově náměstí. „Bylo tam podezření na otravu metylalkoholem, otázka je, zda se to potvrdí, nebo ne,“ podotkla. Další muž skončil na interně mělnické nemocnice. Jeho stav nebyl tak vážný jako u ostatních.

Všichni čtyři dělníci byli zaměstnaní u jedné z místních firem. V domě, který dřív sloužil jako kancelářská budova bývalého cukrovaru, bydlí i několik dětí. Bývalý majitel bytového domu je v insolvenci, nový vlastník plánuje rekonstrukci. V celém domě je odpojený plyn, obyvatelé proto musí používat například přímotopy, dělníci si ve svém bytě přitápěli propanbutanovými lahvemi.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Havířovská nemocnice přijala dva pacienty otrávené metanolem

V nemocnici na Havířovsku nejprve skončila osmačtyřicetiletá žena, později se lékařskému vyšetření na nátlak policie podrobil i o sedm let starší muž. „Analýzy později potvrdily intoxikaci metylalkoholem u obou osob. Vzhledem k aktuální události opakujeme apel na veřejnost, aby nepožívala alkohol neznámého původu. Především, aby nepili z lahví neopatřených kolky,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. 

Záchranáři v havířovském bytě zasahoval hodinu po půlnoci. Žena je zavolala, protože měla dechové potíže, poruchu zraku a nevolnost. „Se záchranáři nekomunikovala, lékař zjistil poruchu vědomí. Byla v ohrožení života,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. 

Náměstek ředitele havířovské nemocnice Jaroslav Lux řekl, že stav ženy je kritický. „Okamžitě jsme ji napojili na umělou plicní ventilaci a dialýzu. Hladina metanolu byla bezmála dvě promile,“ řekl s tím, že později lékaři přijali i muže. „Ten nebyl v bezvědomí, ale jeho stav vyžádal umístění na jednotku intenzivní péče,“ řekl. V Moravskoslezském kraji zemřelo na následky otravy metanolem 21 lidí. V celém Česku si metanolová kauza dosud vyžádala 35 obětí. Policie v této souvislosti stíhá desítky lidí.