Obec bohatší díky hazardu chce být i krásnější: Na opravu fasád lidem přispívá až 30 tisíc

Lidé mohou žádat až 30 tisíc na opravu fasády (zdroj: ČT24)

Radnice v Dolním Dvořišti přispívá místním na opravu fasád jejich domů, aby byla obec krásnější. A letos ještě příspěvek výrazně zvyšuje: zatímco v minulých letech přispívala na opravy částku pět tisíc korun, od letoška to může být až 30 tisíc. Obec si to může dovolit, stojí u hranic s Rakouskem a do rozpočtu jí tečou miliony z casin.

Jen loni rozdělilo Dolní Dvořiště na opravy fasád částku 300 tisíc korun. „Jde hlavně o to, abychom naši obec udělali krásnou a barevnou,“ vysvětluje starostka Helena Panská (STAN). Na novou fasádu obec přispívá už od roku 1998, teď ještě šestinásobně zvýšila příspěvek. 

Ve svém katastru má totiž tři casina, od kterých proudí polovina všech obecních příjmu: z hazardu má Dolní Dvořiště 45 milionů korun ročně. Obec tak svým obyvatelům přispívá třeba i na svoz odpadů, který mají zdarma. A za peníze z hazardu platí obec i bezpečnostní agenturu, která tam dohlíží na pořádek a podařilo se jí vymýtit pouliční prostituci. 

Holašovice
Zdroj: Thinkstock

Příspěvek na fasády domů dostávají na jihu Čech také obyvatelé Holašovic. I tam chtějí mít náves reprezentativní, štíty místních 23 selských usedlostí jsou totiž zapsány na seznamu UNESCO. 

„Nám se podařilo 75 procentům domů opravit průčelní fasády, obec na to sehnala prostředky,“ uvedl loni starosta Jan Jílek. Jenže zatímco Dolní Dvořiště přispívá na opravy ze svého, tak v Holašovicích museli složitě shánět dotaci.