S dálnicí by přitekla i pitná voda. Dostavba D3 by mohla vyřešit problémy některých obcí

Dostavba D3 by některým obcím mohla pomoci i s pitnou vodou (zdroj: ČT24)

Problémy s vodou v některých středočeských obcích by mohla vyřešit dostavba dálnice D3 od Prahy na Tábor a České Budějovice. Na pozemcích, které se kvůli stavbě vykoupí, by totiž Středočeský kraj mohl položit nové vodovodní potrubí, což by mohlo pomoci obcím, které se zatím musí spoléhat výhradně na vlastní zdroje podzemních vod.

Město Votice čerpá vodu ze čtyř vrtů. Lidé zde denně spotřebují v průměru 150 litrů. Přivaděč povrchové vody sem nevede. V období sucha tak mají problémy, protože je vody málo.

„Pokud jsme závislí jen na podzemních zdrojích, tak to není dobré a v okolí Votic žádná větší nádrž s pitnou vodou není,“ podotýká starosta Jiří Slavík (TOP 09).

Řada obcí v jižní části Středočeského kraje začíná mít problémy s nedostatkem spodních vod, kterou používají pro své lokální vodovodní systémy.
Ivo Šanc
radní Středočeského kraje

V nedalekých Olbramovicích má zhruba polovina lidí své vlastní studny. V létě totiž obecní vodovod často nestačí. „Jakmile je málo vody, je zákaz zalévat a zákaz používání vody na dopouštění bazénů,“ přiblížil starosta Ivan Novák (nestr.). Už několikrát tak malým obcím musela vodu dovézt cisterna. Radnice teď hledají způsob, jak najít i další zdroje pitné vody.

S dálnicí by mohly přijít i vodovodní trubky

Řešením by mohla být plánovaná dostavba dálnice D3. Společně s ní by se zavedly i nové vodovodní trubky. Spojovaly by jihočeskou a středočeskou vodárenskou soustavu. K veřejnému vodovodu by se tak mohly připojit obce ve vzdálenosti do zhruba pěti kilometrů od nového dálničního úseku.

„Kapacita by měla vystačit i pro mírně vzdálenější obce včetně třeba Votic,“ míní radní Středočeského kraje Ivo Šanc (STAN).

Dálnice D3
Zdroj: ČT24

„Ředitelství silnic a dálnic je samozřejmě připraveno vyjít Středočeskému kraji vstříc tam, kde bude třeba, aby na našich pozemcích byl vystavěn vodovod. Jediné, co nemůže v této situaci, je být investorem,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Předpokládaná cena  je 600 milionů a znamenalo by to vodu pro zhruba 20 tisíc lidí. Šedesát dva kilometrů dlouhý přivaděč by mohl zásobit zhruba třicet osm obcí. Jeho stavba je však zatím jen nápadem.