OKD chce rozšířit těžbu na úkor průmyslové zóny v Karviné

Karviná - Obyvatelé části Karviné a majitelé firem v průmyslové zóně neví, co bude dál s dobýváním uhlí v blízkosti jejich firem a domů. Společnost OKD zde plánuje rozšířit těžbu, ale zatím nemá potřebná povolení. Přesto už žádá o změnu označení území, která by pro místní mohla znamenat zákaz další výstavby.

V průmyslové zóně v Karviné nyní pracují dva tisíce lidí a dalších 1 600 lidí tady žije. Společnost OKD by zde ale ráda těžila. Úřady proto nyní žádá o takzvanou změnu podmínek ochrany ložiska. „Tím si OKD zajistí, že už na tom území nebudou vyrůstat žádné nové domy a tím pro ně bude levnější vykoupení,“ uvedl Monika Heisigová ze sdružení Občané Karviné proti těžbě. 

Při budování průmyslové zóny zástupci města Karviná tvrdili, že už se v lokalitě těžit nebude. Nyní jsou připraveni o dolování  uvažovat. OKD se ale bude muset se všemi domluvit na přestěhování. „Pokud OKD splní všechny požadavky, tak se o těžbě jednat bude,“ potvrdila mluvčí Karviné Šárka Swiderová. „Pro nás by to znamenalo konec investic, ale v prvé řadě je to pro nás obrovský podraz, protože o téhle skutečnosti nás nikdo neinformoval,“ zlobí se  technický ředitel Lift Components Jan Krejča.

Definitivní rozhodnutí o těžbě by mělo padnout v následujících měsících. Pokud společnost získá všechna povolení, těžit chce začít v roce 2015.