Měl podvádět s akciemi oceláren. Soud ho posílá na 6,5 let do vězení

Martin Horák se měl podle ostravského krajského soudu pokusit podvést více než 6000 drobných akcionářů společností ArcelorMittalu a Třinecké železárny o více než 220 milionů. Soud ho za to poslal do vězení na šest a půl roku. Muž ale vinu odmítá a vzal si lhůtu na rozmyšlenou.

Rozsudek tak není pravomocný. „Martin Horák se z vyhlášení rozsudku omluvil a nechal se pouze zastupovat advokátem. Už dříve u soudu řekl, že akcionáře v žádném případě podvést nechtěl a své obchodní postupy označil za transparentní,“ sdělil redaktor ČT Jiří Loučka.

Muže obžaloval státní zástupce olomouckého vrchního státního zastupitelství Vít Koupil. Podle něj občanské sdružení, které Horákovy obchody zastřešovalo, nemělo jakýkoliv majetek, žádné sídlo ani posudek, na jehož základě by mohlo dělat obchody s cennými papíry v zájmu šesti tisíc akcionářů. 

Horák drobné akcionáře ostravského ArcelorMittalu a Třineckých železáren oslovil před téměř sedmi lety dopisem, ve kterém jim sliboval, že pokud akcie převedou na něj, dokáže je zhodnotit a vydělat pro ně dvakrát tolik, než jim nabídli v ArcelorMittalu a Třineckých železárnách. Na případ upozornil také pořad Reportéři ČT.

„U soudu dosud například nevysvětlil ani to, jak získal seznamy akcionářů včetně jejich adres,“ dodal Jiří Loučka.