Paneláky v Písnici získá od ČEZu společnost vlastněná finančníkem Krúpou

Více než 700 bytů společnosti ČEZ v Písnici získá firma Kennial. Společnost, která podle obchodního rejstříku patří firmě Arca Capital Bohemia finančníka Pavola Krúpy, nabídla 1,305 miliardy korun. Odhadní cena domů byla 1,2 miliardy. Iniciativa Moje Písnice se snažila soutěž zastavit, prohlašuje ji za nelegitimní.

„V každém případě se budeme snažit vyjít vstříc nájemníkům, abychom splnili jejich požadavky na odkoupení těchto bytů. Plánujeme s nimi o tom jednat, předpokládám, že se nám podaří najít nějaký produkt i s bankovním domem, kde bychom jim to pomohli profinancovat. Předpokládám také, že dosáhneme konsensu, abychom se dohodli buď na nájmu, nebo odprodeji,“ řekl České televizi předseda představenstva Arca Investments Pavol Krúpa.

Obyvatelé domů ale s rozhodnutím ČEZu nesouhlasí. Poukazovali na to, že měli slíbeno, že jim současný vlastník nejprve výhodně nabídne odkoupení bytů. Řada z nich totiž v minulosti do bytů sama investovala.

Krúpa: S nájemníky se chceme dohodnout na podmínkách, za nichž budou chtít byty koupit (zdroj: ČT24)

Podle finančního ředitele ČEZu Martina Nováka ale nakonec nebylo možné nabídnout byty se slevou kvůli ohledům na akcionáře ČEZu. Při prodeji ale měli mít přednost ti zájemci, kteří budou chtít byty rozprodat nebo v nich alespoň několik let nezvyšovat nájem.  

Iniciativa Moje Písnice chystá právní kroky

Iniciativa Moje Písnice se ale snažila soutěž na prodej paneláků zastavit. „Považujeme celé výběrové řízení za nelegitimní, včetně jeho výsledku,“ řekl Ondřej Václavík za iniciativu. Zástupci nájemníků podle něj mají připravené podklady pro několik druhů právních kroků. ČEZ jejich argumenty odmítá.

obrázek
Zdroj: ČT24

O nákupu bytů uvažovalo i hlavní město, nakonec ale nabídlo jen bezúročnou půjčku Praze-Libuši, pod kterou Písnice spadá. Městská část ji ale podat nestihla. „Z šesti vyžádaných dokumentů jsem dostal jen jeden. Město nám přípravu nevyžádané nabídky znemožnilo,“ řekl v pondělí starosta Jiří Koubek (TOP 09). V tiskové zprávě poté uvedl, že to byla pouze „hra na voliče“.

„Fakticky nám magistrát bohužel neposkytl žádnou součinnost a v boji o osudy obyvatel sídliště Písnice jsme zůstali sami,“ tvrdí starosta. Faktickou odpovědnost podle něj nesou především politici z ČSSD a hnutí ANO, kteří jak na vládní i magistrátní úrovni krom obecných deklarací nic neudělali. Podle dřívějšího vyjádření primátorky Adriany Krnáčové (ANO) ale město poskytlo součinnost už tím, že schválilo půjčku. Podat nabídku podle ní měla radnice sama.

Starosta už si s novým majitelem dohodl schůzku

Podle původních informací mělo vyhodnocení nabídek trvat několik měsíců. „Spěch společnosti ČEZ ukazuje, že se bála, že Praha nebo městská část nabídku podá,“ podotkl starosta. S novým majitelem už se ale dohodl na osobní schůzce: „Zajímá mě názor, jak hodlá postupovat s veřejným prostranstvím, které se na sídlišti nachází, a také jeho představa, jak hodlá naložit s tímto rozsáhlým bytovým fondem.“

ČEZ prodal soubor panelových domů s 36 vchody, které tvoří větší část sídliště, jež je sice v katastrálním území Písnice, ale stavebně navazuje na vilovou čtvrť v Libuši. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990, jsou po částečné rekonstrukci a je v nich více než 700 bytů.

Čtyřiačtyřicetiletý finančník Pavol Krúpa se narodil 6. března 1972 v Bratislavě a podnikat začal už na střední škole, když prodával rakouské oblečení. Vystudoval metropolitní Ekonomickou univerzitu a spolu s Peterem Krištofovičem (dnes jedním z nejbohatších Slováků) prodával pojištění.

V polovině 90. let se Krúpa zaměřil na obchodování s cennými papíry, příležitost se mu otevřela díky kuponové privatizaci. Už tehdy slovenský finančník skupoval akcie různých společností, které se ziskem prodával.

V roce 2003 založil společnost Arca Capital a o čtyři roky později na sebe poprvé upozornil i v Česku, když tuzemská větev jeho firmy koupila od bývalého premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) akcie firmy Moravia Energo. Obchod měl Grossovi vynést během několika měsíců 80 milionů korun.

Ve stejném roce Krúpa koupil společnost Marila Balírny od uprchlých podnikatelů Tomáše Pitra a Jiřího Syrovátky. Většinu firmy Arca později prodala, dodnes z Marily drží jen Ondrášovku. Loni k ní přikoupila stoprocentní podíl v Karlovarské Korunní, čímž vznikne nápojářská skupina s obratem přes 800 milionů korun.

V současnosti finanční skupina Arca směřuje svou činnost na správu aktiv, energetiku a hledání obchodních příležitostí. Působící především ve střední a východní Evropě má zastoupení v Bratislavě, Praze, Londýně a v Kyjevě a spravuje aktiva okolo 700 milionů eur (zhruba 19 miliard Kč).

Média Krúpu někdy označují za „nájezdníka“, jenž se snaží využít slabin firem, které se ocitnou v problémech. Aktuální je jeho výpad na Zdeňka Bakalu v otázce krachujícího OKD. Arca Capital se v otázce OKD angažuje dlouhodobě. Již dříve nabídla, že těžební firmu koupí. Krúpa ostře vystupoval i proti převodu hornických bytů.

Pavol Krúpa
Zdroj: Michal Doležal/ČTK