Malostranské náměstí zmrazí ledový kvádr umělců z AVU

Malostranské náměstí v Praze oživí Procesuální instalace trojice umělců z Akademie výtvarného umění. Na místě, kde ještě nedávno bylo parkoviště, se 30. ledna objeví ledový kvádr, který umělci nechají postupně roztát.

„Procesuální instalace je živým příspěvkem do současné diskuse o významu a pozici umění ve veřejném prostoru i o specifickém ,klimatu‘ Malostranského náměstí. Pracuje s tématem dočasnosti a proměnlivosti obecně sdílených idejí a jejich uměleckých forem,“ uvedla na svém webu Galerie hlavního města Prahy, jejíž kurátoři na ideové koncepci díla spolupracovali.

Trojice umělců projektem reaguje na historickou situaci Malostranského náměstí, kde se v průběhu staletí společnost proměňovala, stejně jako způsoby užívání tohoto veřejného prostranství.

Instalace na Malostranském náměstí
Zdroj: Galerie hlavního města Prahy

Autoři díla Artur Magrot, Martin Chlanda a Jakub Rajnoch jsou studenty Ateliéru intermediální tvorby pod vedením Dušana Zahoranského a Pavly Scerankové na Akademii výtvarných umění v Praze.  

Malostranské náměstí sloužilo dlouho jako parkoviště. Město však vypovědělo nájemci smlouvu a od loňského července auta zmizela. Magistrát chce náměstí otevřít pro společenské a kulturní akce. Postupně by měla přibýt zeleň, stojany na kola, zamýšleno je pítko či umístění pojízdné kavárny. 

obrázek
Zdroj: ČT24