Ptačí chřipka je nově i ve Zlínském kraji. Nakažení jsou volně žijící ptáci

Veterináři potvrdili první výskyt ptačí chřipky ve Zlínském kraji. Vir objevili v těle uhynulé labutě nalezené ve Starém Městě na Uherskohradišťsku a u kachny z Otrokovic na Zlínsku. Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Pejchala  je v republice zatím v chovech devět ohnisek nemoci. Ptačí chřipka se v Česku objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech.

Protože se nákaza objevila u volně žijících ptáků, tak Státní veterinární správa nevyhlásila ani dozorové a ochranné pásmo, ve kterém jsou zvýšená preventivní opatření před rozšířením nákazy. Ohniska nemoci se totiž vyhlašují pouze v případě, že se choroba najde v chovu. Přesto by měli být chovatelé v okolí na pozoru a dodržovat preventivní opatření.

V části Zlínského kraje ale přísná opatření kvůli nákaze platí - v souvislosti s případem v Lověšicích v sousedním Olomouckém kraji. Týkají se obcí na Kroměřížsku - Břest, Chropyně, Karlovice u Holešova, Kostelec u Holešova, Kyselovice, Němčice u Holešova, Roštění, Zářičí a Žákovice.

V Česku je vyhlášených devět ohnisek

Z doposud nahlášených ohnisek jsou čtyři na jižní Moravě, jedno je ve Středočeském kraji, tři v jižních Čechách a jedno v Olomouckém kraji v Lověšicích. Jižní Morava se stala prvním krajem, kde se v Česku letos vyskytla ptačí chřipka v uzavřených chovech i u volně žijících ptáků. Dosud byla vysoce patogenní chřipka zjištěna u 24 uhynulých volně žijících ptáků, dohromady s chovy jich veterináři vyšetřili přes 374.

Chovatelé mohou dostat od státu za zlikvidované kusy náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat. Například na jihu Moravy už požádaly o odškodné za utracenou drůbež kvůli ptačí chřipce víc než dvě třetiny chovatelů. Kvůli nákaze platí také zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta.

Ptačí chřipka je rozšířena v mnoha evropských státech, včetně sousedního Slovenska. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, na člověka je ale přenositelný jen zcela výjimečně.