Podniky na Ostravsku musí kvůli smogu omezit výrobu. Na Plzeňsku se vzduch pročistil

Kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší vyhlásili meteorologové stav regulace pro aglomeraci Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek. Podniky v regionu proto musí omezit výrobu. Ovzduší se zhoršilo i na Třinecku, kde ale zatím platí jen smogová situace. Vzduch je naopak čistší v Plzeňském kraji, kde meteorologové smogovou situaci zrušili – platila od pátku. Smog tak nyní trápí čtyři kraje. Tématu se věnoval i pořad Devadesátka. Hostem byl vedoucí meteorologické observatoře Tušimice Josef Keder.

Na Ostravsku vane slabý severovýchodní vítr, který na území přináší škodliviny z Polska. V nejbližších hodinách a dnech se navíc bude znovu zvýrazňovat inverze. Rozptylové podmínky se tak podle meteorologů budou zhoršovat. Týkat se to bude především pátku, soboty a neděle. „Opětovné zlepšení situace lze očekávat nejspíš až na počátku příštího týdne,“ uvedl meteorolog ČHMÚ Pavel Borovička.   

Inverze
Zdroj: ČT24

Během smogové situace meteorologové lidem doporučují, aby se při pobytu venku zdrželi zvýšené fyzické zátěže spojené s vyšší frekvencí dýchání. Doporučení platí hlavně pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a také malé děti. 

„Doporučujeme maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu. Emise ze spalovacích motorů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého,“ připomněli meteorologové.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Znečištěné ovzduší je v regionu od konce minulého týdne. Kvalitu ovzduší ovlivňuje nejen průmysl a doprava, ale také škodliviny ze sousedního Polska nebo topení v domácnostech. V malých obcích, kde není průmysl ani doprava, jsou podle Kedera lokální topeniště někdy dokonce i stoprocentním původcem znečištění.

V Plzeňském kraji smogová situace skončila

Se znečištěným ovzduším se od pátku potýkal i Plzeňský kraj. Meteorologové ale ve středu dvě hodiny po poledni smogovou situaci zrušili. Už v úterý před půlnocí odvolali po dni a půl i stupeň regulace.

V Ústeckém kraji nepředpokládají meteorologové zlepšení až do čtvrtka

V Ústeckém kraji je vyhlášena smogová situace už šestým dnem. Nejhorší zůstává stav ovzduší v Lomu na Mostecku, špatná situace je také na Chomutovsku. Meteorologové očekávají, že nejméně do čtvrtečního rána se stav ovzduší na severu Čech výrazně nezlepší.

„Oproti předchozím dnům se situace mírně zlepšila, ale pak prach začal znovu stoupat. I když už byly splněny imisní podmínky pro odvolání smogové situace, nebyl splněn předpoklad, že se to nezhorší do čtyřiadvaceti hodin,“ uvedl Martin Novák z ústecké pobočky ČHMÚ. 

Lépe se dýchá lidem na horách, kde jsou koncentrace škodlivin v ovzduší nízké. Velmi dobrá je podle údajů ČHMÚ situace třeba na Měděnci v Krušných horách nebo v Krupce na Teplicku.

Současná smogová situace je tuto zimu v Ústeckém kraji první. Města většinou pouze upozorňují na svých webových stránkách na stav ovzduší, ale žádná další konkrétní opatření nepřijala.

Špatný stav ovzduší obyvatele severu Čech trápil nejvíce v 90. letech minulého století. Zatímco nyní ho způsobují vysoké koncentrace prachu, v minulosti to byly koncentrace oxidu siřičitého, který uvolňovaly teplárny a elektrárny.

Vláda chce podporovat elektromobily

Smogem se ve středu zabývala i vláda. K prevenci opakování smogových situací chce využít peníze z Evropské unie, podporovat používání elektromobilů nebo pracovat na urychlení kotlíkových dotací.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nebude stát obcím nařizovat, jak zavádět například nízkoemisní zóny, povede k tomu podle něj tlak voličů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dodal, že pro rozšiřování počtu elektromobilů se musí rozvinout infrastruktura: „Když se podíváte na hustotu nabíjecích stanic, tak to není dobrá situace.“

Sobotka také zdůraznil, že je potřeba lépe využívat možnosti, které nabízí zákon o ochraně ovzduší. Obce a města mohou díky němu například využít regulační řád pro omezení dopravy nebo nízkoemisní zóny. „Žádná obec v Česku ale zatím regulační řád schválený nemá. Nevyužité jsou i nízkoemisní zóny,“ upozornil premiér.  

Podle ekologů ale současné možnosti pro výraznější ozdravění ovzduší nestačí. Navrhují, aby vláda posílila povinnost měst a obcí regulovat smog, například usměrněním topení uhlím nebo u automobilového provozu. Měla by také přestat dotovat kotle na hnědé uhlí nebo přijmout antifosilní zákon.

Lidé topí uhlím, protože zdražil plyn i elektřina

„V této chvíli nevíme, čím bychom topení uhlím mohli rozumně nahradit,“ upozorňuje ale Keder. Jde totiž stále o levnější alternativu, než je elektřina nebo plyn. Mnoho lidí, kteří původně topili plynem nebo elektřinou, k uhlí přešlo právě poté, co tyto komodity zdražily. Keder by proto podpořil levnější plyn. „Zavedení kvalitních kotlů s nízkými emisemi pevných částich by také mohlo být kompromisním řešením,“ řekl v pořadu Devadesátka.