Domažlice uvažují o provozování MHD vlastními silami

Domažlice – Provoz městské hromadné dopravy stojí domažlickou radnici 1,5 milionu korun za rok. Městu se to zdá mnoho, ale společnost ČSAD autobusy Plzeň, která MHD provozuje, tvrdí, že za podmínek, které Domažlice stanovily, levněji jezdit nelze. Radnice proto začala uvažovat o změně těchto podmínek. V úvahu také připadá, že město zakoupí autobusy a bude dopravu provozovat samo.

Městská hromadná doprava ze svého principu nemůže být zisková, ale jedenapůlmilionová ztráta, kterou musí hradit dopravci, se zdá domažlické radnici příliš velká. Protože ale ubývá cestujících, jejichž peníze by ztátu snížily, a zároveň stále rostou náklady na provozování MHD, za stávajících podmínek se těžko něco změní. Příliš nepomohlo ani červnové zrušení jedenácti spojů, radnice tak začala uvažovat o radikální proměně MHD.

ČSAD autobusy Plzeň, které MHD provozují, chtějí s městem jednat o pokračování vzájemného kontraktu. „Budeme jednat s městským úřadem, s panem starostou. Věřím, že najdeme společnou řeč a že občané Domažlic budou určitě spokojeni,“ řekl ředitel ČSAD Miroslav Hucl.

Město ale míří jinam – v úvahu připadá zavedení autobusů na zavolání, jejichž provozovatel by mohl vzejít z výběrového řízení. Výsledkem může být i provozování MHD samotnou radnicí. „Chceme posoudit variantu vlastního provozování MHD – vlastními silami koupit autobus a provozovat sami,“ přiblížil starosta Miroslav Mach. Vedení města ubezpečuje občany, že v žádném případě MHD zcela nezanikne. „Linky, které jsou k nemocnicím a autobusovému nebo vlakovému nádraží, musíme se snažit zachovávat,“ řekl místostarosta Karel Štípek.

Radní si zatím netroufají odhadnout, která varianta bude nejefektivnější. Provozování hromadné dopravy v režii města by ale znamenalo nákup minimálně dvou autobusů.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)