Třinecký recept na koktání: Naučte se znovu mluvit

Třinec – Zcela znovu se učí mluvit účastníci terapií, které zkouší logopedi v Třinci. Unikátní metoda, v Česku i na Slovensku dosud nevídaná, má lidem pomoci zbavit se koktání. Někteří odborníci jsou ale skeptičtí, obávají se, že tato metoda nepomůže každému.

Kurzy tzv. nové mluvy jsou osmidenní. Jejich účastníci prvních pět dnů vůbec nemluví, potom se vše učí od začátku – vydávají první zvuky, vyslovují slabiky, slova a nakonec celé věty. „Tak, jak malé dítě musí zvládnout výuku mluvy do tří let, tady se musíme naučit do osmi dnů,“ poukázal na rychlost nové výuky lektor Evžen Worek. Kurz ovšem pokračuje ještě několik měsíců, kdy jeho účastníci své nové dovednosti procvičují živě v reálných situacích a s cizími lidmi.

Účastníci kurzů se do Třince sjíždějí z Plzně, Prahy, Bratislavy i z Prešova. S výsledkem jsou spokojeni sami i jejich blízcí. „To se nedá porovnat, je to 100 a 1. Předtím byl vystresovaný, teď je to chlap, který si umí všechno zařídit,“ řekla o výsledku logopedického kurzu manželka jednoho z účastníků Vladimíra Betáková.

Koktavost trápí podle logopedů skoro dvě procenta populace, v Česku tak může s tímto problémem žít přes 150 tisíc lidí. Zaručený recept, jak se koktání navždy zbavit, ale podle expertů není ani třinecká metoda. „Jedna unifikovaná terapie, která by plošně platila kdekoliv, neexistuje. Individualita člověka je velmi důležitá,“ varoval logoped Jakub Ostrý.

Tzv. terapie nové mluvy vznikla před zhruba před deseti lety v Rusku. Rychle se rozšířila do Polska, v Česku s ní začali logopedové experimentovat před dvěma lety.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)