Přibývá lidí, kteří chtějí přestat kouřit. Pomoc hledají v lékárnách s poradnou

V posledních měsících přibývá lidí, kteří se chtějí zbavit závilosti na nikotinu. Zvýšený zájem o poradenství zaznamenaly lékárny, kde fungují odvykací střediska, která mohou kuřákům poskytnout odbornou pomoc. Mezi jejich klienty je i Petr Štěpánek, který se snažil neúspěšně přestat s kouřením několik let. Nakonec uznal, že sám se vzdát cigaret nedokáže a obrátil se na odborníky.

Petr Štěpánek kouřil 25 let a během té doby se sám snažil několikrát přestat, natrvalo se mu to ale nepovedlo.  „Když se člověk rozhodne přestat kouřit, tak se najde někdo, kdo řekne, ať si dáte, že jedna přece neuškodí. Pak je to jedna, dvě, tři a je to zpátky,“ popsal situaci Štěpánek. Skončit s cigaretami chce hlavně kvůli zdravotním důvodům, a proto se rozhodl vyhledat odborníky.

Ti jsou nejen v centrech pro léčbu závislosti, ale čím dál častěji je možné je nalézt také v lékárnách, kde fungují odvykací střediska. Příkladem je Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Podle vedoucího tamní lékárny Marka Lžičara počet pacientů roste. „V průběhu měsíce máme tři až deset nových pacientů. Někteří vydrží, někteří přestanou docházet,“ uvedl Lžičar.

Dodal, že důležité je nejprve zjistit, jakou má pacient motivaci, zda zvládne odvykání bez přípravků na předpis a jak silná je jeho závislost. „Kouření je méně a méně akceptovatelné, jak ze strany společnosti, tak i ze strany zaměstnavatelů. Nebo jde člověk do restaurace a zjistí, že si nezakouří, tak si myslím, že ho to vede k tomu, s tím něco dělat,“ dodal vedoucí lékárny.

Kromě lékáren mohou pomoci i aplikace

S rostoucím počtem lidí, kteří se chtějí cigaret vzdát, přibývají také lékárny, jež jim s jejich závislostí mohou pomoci. Na jižní Moravě jich existuje dvacet, naprostá většina z nich je ale v Brně. Postupně by se jejich síť měla ještě rozšířit.

S odvykáním kouření pomáhají i mobilní aplikace, mezi ně patří například QuitNow! (Přestaň hned!), která je přeložená i do českého jazyka. V aplikaci je nutné vyplnit údaje o kouření a program pak počítá, jak dlouho uživatel nekouří nebo kolik ušetřil peněz za cigarety. Lidé s chytrými telefony mohou využít i další pomůcky – My Last Cigarette (Má poslední cigareta) či Quit Smoking (Přestat kouřit).

Podle projektu Odvykání kouření je prokázáno, že z kuřáků, kteří se pokusili přestat bez cizí pomoci, byla úspěšná pouze 3 procenta. Do roka se 97 procent z nich ke kouření opět vrátilo.

Přestat kouřit se vyplatí i v šedesáti

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) kuřáci různého věku, kteří už mají kvůli závislosti zdravotní problémy, mohou díky odvykání získat roky života navíc.

  • Konec kouření okolo 30: zisk téměř 10 let průměrné délky života
  • Konec kouření okolo 40: zisk téměř 9 let průměrné délky života
  • Konec kouření okolo 50: zisk téměř 6 let průměrné délky života
  • Konec kouření okolo 60: zisk téměř 3 roků průměrné délky života

Český protikuřácký zákon ještě posoudí Senát

Zatímco v některých zemích platí zákaz kouření v restauracích a barech už několik let, v České republice se senátoři chystají v blízké době protikuřácký zákon teprve schválit. Příští týden mají jeho kritici ještě šanci prosadit na schůzce Senátu změny.

Zákon má zavést především úplný zákaz kouření ve vnitřních prostorách pohostinských zařízení či na nástupištích, užívání elektronických cigaret v nemocnicích, školách či nákupních centrech nebo prodej cigaret v automatech.

  • Podle šetření Eurostatu je mezi Čechy 28,7 procenta kuřáků.
  • Na následky kouření pak v Česku podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila umírá asi 15 tisíc lidí ročně, další tři tisíce umírají kvůli pasivnímu kouření.
  • Jeden obyvatel v průměru v roce 2015 podle Českého statistického úřadu vykouřil 2010 cigaret, tedy přibližně 100 krabiček.

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) chce tyto zákazy nahradit absolutním zákazem kouření s účinností od začátku ledna 2025. Zákaz by podle jeho návrhu měl platit i pro elektronické cigarety. Úplný zákaz má podle dosavadních reakcí senátorů malé šance na přijetí.

Naopak senátor Ivo Valenta (Soukromníci) chce povolit kuřárny v pohostinstvích, pokud budou bez obsluhy a budou zabírat maximálně čtvrtinu plochy restaurace či baru. Změny by podle senátora měly platit až od příštího roku, nikoli už od konce letošního května, aby se na ně podnikatelé stihli včas připravit.