Mravenčí práce končí. Restaurátoři doskládali mozaiku v lednickém minaretu

Složitá mozaiková podlaha v lednickém minaretu je poskládaná. Restaurátoři ji teď musí zbrousit, navoskovat a vyleštit. Oprava mozaiky trvala téměř rok a vyšla asi na čtyři miliony korun. Celé patro plné nových podlah si návštěvníci budou moci prohlédnout už letos na jaře.

Rok trvající mravenčí práce na podlahách v jediném minaretu v republice pomalu končí. Návrat do začátku 19. století byl úspěšný až na devadesáti procentech všech podlah. Pro autentické kamínky museli restaurátoři až do italského Toskánska. „Dlažbu teď čeká impregnace, která ji ochrání před případným poškozením,“ říká restaurátor František Drnovský.

  • Období výstavby: 1797–1802
    Architekt: Josef Hardtmuth (vynálezce grafitové tužky)
    Celková výška: 64,8m
    Výška vyhlídkové plošiny: 55m
    Počet schodů: 302

Podlahy restaurátoři opravili ve všech osmi výstavních saloncích v prvním patře minaretu. Návštěvníkům se letos zpřístupní po dlouhých pětadvaceti letech. „Bude tam taková náznaková instalace, jak to asi vypadalo v době, kdy salonky používali členové rodu Lichtenštejnů. Návštěvníci uvidí alespoň pár artefaktů z Asie, které tam původně byly vystaveny,“ říká kastelánka Státního zámku Lednice Ivana Holásková.

  • Rekonstrukce:
    2007 – začátek generální opravy (předpokládaný celkový rozpočet 30 milionů korun)
    2010 – na opravy vyčerpáno 8 milionů korun
    2013 – opravy střechy, dřevěných konstrukcí, oken a vstupních dveří (4 miliony korun)
    2014 – oprava kamenné výzdoby na fasádě, fresky a mozaiky uvnitř minaretu (14 milionů korun)
    2016 – opravy mozaikových podlah ( 7 milionů korun)
  • 2018 - dokončení rekonstrukce (5 milionů korun)

Z dvaašedesátimetrové romantické rozhledny tak už zbývá opravit jen spodní část fasády. O finance na nový kabát požádají správci zámku ministerstvo kultury letos. Minaret v plné kráse by tak návštěvníky mohl přivítat v roce 2018.