Dialýza v Kopřivnici definitivně končí, pojišťovny ji odmítly platit

Kopřivnice - Dialyzační středisko v Kopřivnici musí zavřít. Žádná z pojišťoven s ním doposud neuzavřela smlouvu. Soukromá společnost ze Slovenska, která středisko vybudovala, už dál léčebné výlohy platit nedokáže.

Soukromá firma provozovala dialyzační středisko v Kopřivnici dva a půl roku. Žádná z klíčových zdravotních pojišťoven s ním ale neuzavřela smlouvu. Pojišťovny od počátku tvrdily, že síť dialyzačních center je dostatečná. Slovenský vlastník tak provoz dotoval sám, stál ho více než 30 milionů korun. „Ze strany pojišťoven to byla podle nich úsporná opatření, z mé strany nepochopitelná úsporná opatření,“ uzavřel jednatel firmy Impax Trading cz Vlastimil Kalman.

18 pacientů musí od 1. listopadu jezdit do nemocnice v Novém Jičíně. Tam jsou sice schopni všechny pacienty z Kopřivnice přijmout, aby ale nápor zvládli, musí zavést i noční dialýzy. Pacientům toto řešení ale přináší jen další problémy. „Alespoň jednou týdně ve čtvrtek mám chodit na půl jednou v noci, do šesti je dialýza. Od šesti začínám v práci,“ řekl ČT pacient Lubomír Slováček. Noční dialýzy potrvají do konce roku. Od ledna budou pacienti v nových, moderních prostorách a přibude dalších pět lůžek.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)