V nových bytech byla čtvrt roku tma, majitelé čekali na elektroměry

Události v regionech: Nové byty marně čekaly na elektřinu (zdroj: ČT24)

Celý advent i Vánoce bylo v nových bytech v Přelouči temno, i když už do nich měli majitelé namířeno. Na příležitost rozsvítit si ale čekali marně deset týdnů od podání žádosti o instalaci elektroměrů. Montéři ČEZu přišli až tři dny po Novém roce, když se o nevídané zdržení začala zajímat Česká televize.

Čekání na elektroměry v 30 nových bytech v Přelouči dává zcela nový rozměr termínu „černá hodinka“. Developer požádal o připojení elektroměrů počátkem listopadu. Spolu s majiteli bytů potom čekal celý zbytek roku a ještě další čtyři dny. I když noví majitelé zaplatili miliony, v jejich bytech se bydlet nedalo. „Vánoce jsme strávili bez elektriky. Nebylo to nic moc,“ podotkl majitel jednoho z bytů Petr Sedmák.

Podle zástupce developera Pavla Melichara měly být elektroměry namontované 16. listopadu. Když se tak nestalo, ČEZ se odmlčel. „Nebylo dovolání. Voláte na zákaznickou linku, nechá vás to vyzvánět tři čtvrtě hodiny, stejně se nikam nedovoláte. Bylo to k zbláznění,“ popsal Pavel Melichar. Jiná firma než ČEZ Distribuce přitom v Přelouči elektroměry namontovat nesmí.

Věci se daly do pohybu až poté, co se Česká televize otázala ČEZu, proč tak dlouho váhá s instalací elektroměrů. Vzápětí se v domech objevili montéři a elektroměry zprovoznili. Mluvčí skupiny ČEZ Šárka Beránková připustila, že se stala chyba a firma se za ně omluvila. Montéři podle ní měsíčně instalují 30 tisíc elektroměrů a v Přelouči nestíhali. „Situaci budeme řešit přes naše reklamační oddělení, které zjistí, proč došlo k tomuto pochybení,“ ujistila.

Developer Milan Kušta však zdůraznil, že i když je konec dobrý, na předchozí dění zapomenout nedá. „Je to mimo naše nejčernější představy. To, co dříve trvalo 14 dní, najednou nejsou schopni vyřešit za tři měsíce,“ dal najevo obavu z budoucího dění.