Anketa o nejkrásnější nádraží má deset nominací

Praha – Deset nádraží se letos uchází o titul toho nejkrásnějšího. Sdružení Entente Florale zveřejnilo nominace do ankety, ve které může hlasovat široká veřejnost. Mezi finalisty jsou stanice, které leží na nejvýznamnějších železničních tazích i na odlehlých lokálkách. O nejkrásnějším nádraží se rozhoduje již pošesté.

O titul nejkrásnějšího nádraží 2012 letos usilují stanice Bělá nad Radbuzou, Česká Třebová, Jindřichův Hradec, Luhačovice, Mariánské Lázně, Mnichovice, Nemilkov, Opava-východ, Šumperk a Telč.

Například nemilkovské, bělské nebo telčské nádraží reprezentují nádraží na vedlejší dráze s typickou rakousko-uherskou budovou, které se během bezmála půldruhého století existence změnily jenom málo. Naopak nádraží v České Třebové leží na jednom z nejdůležitějších míst české železnice – v místě, kde se od spojnice Prahy s Olomoucí a Ostravou odděluje trať na Brno. Staniční budova zastupuje svým kubistickým stylem období první republiky, prostor před nádražím s terminálem veřejné dopravy zase nejnovější trendy. Na významném tahu leží také mariánskolázeňská stanice, která je výrazná nejenom historickou budovou z roku 1871, ale ozdobným zastřešením nástupišť. Stanice nedávno prošla obnovou a stejně jako v Třebové vznikl před ní nový terminál pro autobusy a MHD.

Nádraží v Luhačovicích, Jindřichově Hradci, Šumperku či Opavě reprezentují různorodé stavby ležící na významných tratích odbočujících z hlavních koridorů, často tvoří konečnou stanici rychlíkových linek. Opavské a šumperské nádraží nedávno prošly modernizací při elektrizaci tratí, které do nich vedou. Zvláštní postavení mezi nominanty potom má mnichovická zastávka. Leží u trati spojující Prahu s Benešovem, Táborem a Českými Budějovicemi, její donedávna chátrající budova prošla pečlivou rekonstrukcí, její fasáda nyní v Ladově kraji vítá cestující reprodukcemi rodákových maleb.

Mnichovické nádraží
Zdroj: ČT24/Správa železniční dopravní cesty

Hlasovat v anketě Nejkrásnější nádraží 2012 je možné do 11. listopadu. Vítěz bude vyhlášen 12. prosince, tři dny po začátku platnosti nového jízdního řádu.

V minulých ročnících se nejkrásnějšími nádražími staly stanice Ostroměř, Trutnov hl. n., Zahrádky u České Lípy, Choceň a naposled Uherské Hradiště. Mimořádná ocenění získala během dosavadních pěti ročníků nádraží Bohumín, Cebiv, Červený Kostelec, Děčín, Dlouhá Třebová, Dubí, Horní Planá, Kaproun, Lanžhot, Poláky, Roztoky u Jilemnice, Teplice v Čechách, Václavice, Vlašim, Vrané nad Vltavou, Železná Ruda-Alžbětín a Želina.