Královéhradecký parkovací dům řidiči zdaleka objíždějí

Hradec Králové – Odlehlý a prázdný parkovací dům „dostal“ královéhradecký magistrát. Z nevýhodného projektu vycouval dosavadní provozovatel. Parkoviště je pro řidiče zcela nezajímavé, je špatně postavené a navíc ho od okolí oddělují soukromé pozemky zkrachovalé firmy. Město koupilo parkovací dům před rokem a půl od prostředníka – podle zjištění ČT dvakrát dráž, než kolik stála jeho stavba.

Parkovací dům koupil Hradec Králové od firmy Pyrit Property za 75 milionů. Z dokumentu soudu ale vyplývá, že jeho stavba stála 30 milionů, prostředník tak prodejem stavby značně vydělal. S návrhem odkupu přišel tehdejší náměstek primátora Josef Malíř.

Investice se městu přiliš nevyplatila. Parkovací dům zeje prázdnoutou a nájemce společnost ISP ho magistrátu vrátila. „V jednom podlaží je 43 parkovacích stání a parkuje zde trvale sedm klientů,“ poukázal Jiří Holubec z ISP. Řidiče odrazuje okolí plné prázdných domů po zkrachovalé firmě, ale zejména špatná konstrukce parkoviště. „Parkovací místa jsou malá. Parkovací dům nemá kanalizaci, ani v jednom podlaží není ani jeden odtokový kanál. V případě zimního období, když sem auta navezou sníh, nemá to kam odtéct,“ shnrul Jiří Holubec.

Město chápe důvody, proč mu nájemce parkoviště vrátil, vůbec však neví, co s budovou dále. Objevily se ironické nápady udělat z parkovacího domu sklad brambor nebo tržnici. Podle mluvčí města Magdalény Vlčkové připadá v úvahu rozprodej parkovacích míst – třeba i pod cenou. „V tuto chvíli nejlepší řešení neznám,“ uzavřel Ondřej Votroubek z magistrátu.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)