Liberecký primátor Batthyány se do ANO nevrátí, v křesle se ale chce udržet

Liberecký primátor Tibor Batthyány, který po zrušení místní organizace přestal být členem ANO, se do hnutí již nevrátí. ANO tak nadobro přijde o jednoho ze sedmi svých primátorů, protože navzdory výsledku úterního jednání předsednictva hnutí chce udržet městskou koalici ve stávající podobě.

ANO předloňské volby v Liberci nevyhrálo, přesto se mu podařilo s vítěznou Změnou pro Liberec sestavit koalici, ve které mu připadlo primátorské křeslo. Nyní však jsou všichni dosavadní členové liberecké organizace ANO nestraníky. Předsednictvo místní buňku zrušilo, a tím zaniklo členství všem jejím příslušníkům.

Podle primátora Tibora Batthyányho ale bude bývalý zastupitelský klub fungovat nadále tak jako dříve. „Tam se nic nemění. Akorát devět zastupitelů, co byli za ANO, je teď bez politické příslušnosti,“ podotkl. Do hnutí se vracet nebude, ačkoli by měla místní organizace vzniknout znovu.

Primátor Batthyány předpokládá, že bude koalice fungovat tak jako dosud. Neočekává, že by ho otřes v ANO stál křeslo. „V zastupitelstvu sedí 39 svéprávných lidí. Pokud budou mít potřebu něco měnit, tak mají možnost mě odvolat nebo to navrhnout. Nechce se mi ale věřit, že by to někdo udělal a říkal tím, že děkuje Andreji Babišovi, že to vyřešil,“ řekl.

Liberecká koalice na pokraji rozpadu

Své místo však primátor nemá jisté z jiného důvodu. Bortí se mu totiž koalice. S pomocí opozice prosadil odvolání své náměstkyně Karolíny Hrbkové z koaliční Změny pro Liberec. Její předseda Jan Korytář to považuje za porušení koaliční dohody. Nevyloučil však, že koalice zůstane. „Pokud má koalice fungovat dál, bude potřeba udělat během ledna novou dohodu s novými parametry a garancemi ze strany koaličního partnera,“ upřesnil.

Liberecká koaliční krize byla jedním z argumentů, proč se předsednictvo ANO rozhodlo místní organizaci zrušit. „Informovanost dovnitř hnutí třeba o nedávných změnách na magistrátu byla takřka nulová,“ řekl první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Dalším důvodem byly údajné vnitřní spory. „Odráželo se to i navenek a nedělalo dobrou vizitku hnutí. Několikrát
jsme to řešili, ale nešlo to,“ uvedla krajská předsedkyně ANO Jana Pastuchová.

Primátor Batthyány však řekl, že o žádných vnitřních sporech neví. „Jediný, s kým jsme měli spory, a to dlouhodobě, byla paní poslankyně Pastuchová,“ dodal s tím, že se mu nelíbí způsob, kterým Pastuchová řídí krajskou organizaci.

Předsednictvo ANO v úterý zrušilo buňky v Liberci a také Frýdlantu. Krajská organizace dostala za úkol obnovit je. Podle Jany Pastuchové se kvůli tomu sejde hned po Vánocích krajský výbor. Lidé, kteří přišli o členství v hnutí, o ně potom budou moci znovu požádat.