Obvinění komisaři zkoušejí autoškoláky dál

Přelouč - Zkušební komisaři ve východních Čechách, které minulý týden obvinili policisté z podvodů při vydávání řidičských průkazů, dál zkouší. Nic se nezměnilo ani v autoškole Pavel Peml v Přelouči, jejíž majitel kupčení s řidičáky podle policie napomáhal. Tato autoškola dokázala za rok vydat přes 1 000 dokladů. Například na Kolínsku takové množství vydá za jeden rok 24 autoškol dohromady.

Obviněný komisař z Přelouče byl dnes v práci a normálně zkoušel. Radnice uvažuje, že ho prozatím převede na jinou práci. To už ale úřad udělal zhruba před dvěma lety, kdy kontrola ministerstva dopravy podivné praktiky komisaře odhalila, nakonec ho ale nepotrestala. „Průkaz komisaře mu vrátili, což pro nás znamenalo, že může dál zkoušet,“ řekl Luděk Novák z přeloučské radnice.

Autoškola Peml byla podle konkurence brána jako ta, kde se dal řidičák sehnat snadno a rychle. „Mezi lidmi se říkalo, že zkoušky se dělaly ve dvou místnostech, v jedné za peníze, ve druhé bez nich,“ podotkl majitel jedné z pardubických autoškol. Úředníci v Přelouči mohli mít vše pod kontrolou. Ve vlastním sídle otevřeli moderní zkušebnu. Jenže majitel autoškoly tam budoucí řidiče na závěrečné testy posílat nechtěl.

Zabránit kupčení s řidičáky by měla novela zákona o autoškolách. Závěrečné zkoušky a jízdy se mají povinně zaznamenávat na kamery. To vše nejspíš od roku 2014.

Reportáž Richarda Samka a Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)