Středočeský kraj tlačí na kontrolu projektů kvůli čerpání dotací

Praha - Středočeský kraj požaduje urychlenou kontrolu projektů, které financuje Regionální operační program. Hejtmanka Zuzana Moravčíková viní ministerstvo financí ze zbytečných průtahů. Dokud totiž prověrka neproběhne, obce a města nemůžou čerpat další peníze na již hotové projekty.

Středočeský kraj urguje ministerstvo financí už od srpna – hejtmanka opakovaně dopisem vyzývá ministra, ať provede Bruselem nařízenou kontrolu projektů co nejdříve. Úřad Miroslava Kalouska ale ještě ani nevybral auditora. „Odepsal mi, že má čas provést tu kontrolu a certifikace bude až v příštím roce, ale nemáme čas, my musíme ukázat Evropě, že jsme pružní, rychlí a že se u nás nechybuje,“ uvedla Zuzana Moravčíková, hejtmanka Středočeského kraje. „Sociální demokracie nám v Evropě mimořádně zkomplikovala situaci tím, jak střední Čechy rozkrádala, ať nám ji už nekomplikuje tím, že o tom ještě bezuzdně lže,“ uvedl Miroslav Kalousek, ministr financí.

ROP Střední Čechy je teď pozastavený, příjemci dotací zatím čekají na své peníze marně. Příkladem je třeba rekonstrukce náměstí v Brandýse nad Labem za 45 milionů. Na proplacení peněz do konce října, jak bylo původně slibováno, může vedení města zapomenout. „My tyto peníze potřebujeme rozhodně mít do konce roku, protože v rámci našeho letošního rozpočtu s těmi příjmy počítáme,“ uvedl Ondřej Přenosil, starosta Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Evropská komise nařídila kontrolu vybraných středočeských projektů financovaných z ROPu kvůli kauze Davida Ratha. „Brusel chtěl, aby audit provedla externí firma. My jsme zkrátili veškeré termíny a v nejbližších dnech ta firma bude vybrána a audity budou realizovány,“ uvedl Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí. „Úřad regionální rady nemá žádné problémy, žádné systémové vady a my tu kontrolu jedině vítáme,“ uvedl Tomáš Novotný, ředitel Úřadu Regionální rady Střední Čechy.

Aktuálně je zastaveno 7 operačních programů - 4 z nich spravují ministerstva, 3 kraje. Česku hrozí, že bude muset kvůli chybám vracet až 30 miliard korun zpět Evropské unii.