Vila Tugendhat slaví 15 let v UNESCO. Návštěvnost se zvýšila až trojnásobně

Brněnská vila Tugendhat slaví patnáct let od zapsání na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Památka je od roku 2012 nově opravená a ročně jí projde třicet tisíc návštěvníků. Přibývá také různorodých kulturních akcí, jako jsou koncerty, přednášky a jiná vystoupení, které vila hostí.

Fakt, že se slavná funkcionalistická stavba ocitla na prestižním seznamu, se projevil na zvýšení průměrné roční návštěvnosti. Podle statistik Muzea města Brna stoupla trojnásobně.

Odborníci na vile Tugendhat oceňují nadčasový architektonický koncept, unikátní konstrukční a technické řešení, ušlechtilé a exotické přírodní materiály i zasazení do městské krajiny. Architekt Ludwig Mies van der Rohe ji navrhl pro manžele Tugendhatovy. Na svahu s výhledem na Brno vyrostla v letech 1929 a 1930. Už tehdy budila pozornost pro svou cenu i progresivitu.

Zápis na seznam UNESCO vyžadoval dobrou přípravu, kontakty i načasování. „Náš tým byl v předstihu informován o tom, že v roce 2001 se do popředí zájmu dostane architektura 20. století,“ řekla ředitelka vily spravované Muzeem města Brna Iveta Černá. 

Jednou z podmínek, aby se stavba na seznam dostala, byl příslib rekonstrukce. Z vlastní kapsy. „UNESCO znamená nikoliv, jak si řada našich návštěvníků myslí, nějaký speciální finanční obnos, ale i zodpovědnost se o tento objekt velmi pečlivě starat,“ vysvětlila ředitelka Černá. Vlastník, město Brno, přesto s generální opravou začalo až o devět let později.

Stavbaři a řemeslníci vilu v letech 2010 až 2012 vrátili do stavu, který se co nejvíce blíží původnímu řešení. Barcelona, Brno, Tugendhat – tři z mnoha typů křesel, kterými vilu vybavil architekt Ludwig Mies van der Rohe. Ve skleněném pokoji dnes stojí jen repliky, návštěvníkům to však nevadí. Zájem o prohlídky rok od roku roste. Kapacita je ale malá a zájemci se objednávají předem. Zatímco v roce 2001 vilu navštívilo devět tisíc lidí, po jejím znovuotevření se návštěvnost pohybuje okolo třiceti tisíc lidí ročně.

V Česku je dvanáct památek UNESCO

Funkcionalistická vila je předposlední českou památkou, kterou UNESCO na seznam přidalo. V zemi je 11 dalších. Například Lednicko-valtický areál nebo Zelená Hora. Každou z nich komisaři pečlivě hlídají. Z prestižního seznamu totiž lze i vypadnout. V minulosti se to stalo třeba Drážďanům, a to kvůli nově vybudovanému mostu. 

Památky na seznamu UNESCO
Zdroj: ČT24