Konec problémů? Synthesia investovala do lepší výroby a varování

Pardubice – Série havárií v pardubickém podniku Synthesia přiměla jeho vedení k výrazným investicím do bezpečnosti provozu. Během uplynulých dvou let areál postihlo několik explozí či úniků nebezpečných plynů. Firma nyní vytváří nový varovný systém, kterým bude v případě potřeby informovat okolní obce. Synthesia bude také modernizovat problémovou výrobu nitrocelulózy.

V praxi si zástupci pardubického podniku od novinek hodně slibují. V případě havárie dostanou varovnou SMS zprávu všichni starostové v okolí, informace se také objeví na webových stránkách měst a obcí a chemička bude postupně upřesňovat bezpečnostní rizika – takto by měl vypadat upravený staronový varovný systém Synthesie.

Hasiči přitom budou i nadále zajišťovat varování zasažených částí Pardubic a okolí. Zjišťujeme například směr větru a poté informace směřujeme přímo do obcí, kterých se ohrožení bezprostředně týká, řekla mluvčí hasičů pardubického kraje.

Chemička svolala bezpečnostní radu, aby zlepšila varování obyvatelstva hlavně v souvislosti s haváriemi z 20. a 21. srpna letošního roku. Do ovzduší tehdy dvakrát za sebou unikly nitrační plyny. Krátce poté si starostové některých okolních obcí stěžovali na to, že je chemička neinformovala včas, nebo dokonce vůbec.

Obě havárie způsobily vysoké venkovní teploty a závada technologii. Kvůli problematické výrobě byla chemička terčem kritiky. Nyní proto plánuje výrazné investice. „Dohromady to bude stát přes 80 milionů korun. Mohu nicméně říci, že poté bude naše zařízení naprosto unikátní,“ zavázal se generální ředitel podniku Daniel Kurucz. Od letních havárií zároveň Synthesia naplánovala častější provozní kontroly při výrobě nitrocelulózy.

Synthesia investuje do nové výroby i systému varování (zdroj: ČT24)