U Broumova se ukrývaly plně automatické pěstírny marihuany

Broumov (Náchodsko) - Dvě plně automatizované pěstírny marihuany odhalila policie na Broumovsku v okrese Náchod. Droga měla pravděpodobně skončit na polském trhu a díky vysoké kvalitě a nízké ceně postupně ovládnout tamní trh. Policie zatkla čtyři muže, z toho dva Poláky. Hrozí jim až 12 let vězení. Detektivové také zajistili drogy za asi pět milionů korun.

Pěstírny na Broumovsku jsou největšími výrobnami drog, jaké se v Královéhradeckém kraji podařilo policii odhalit. Byly vybaveny moderní elektronickou technologií za zhruba 700 000 korun. Roční zisk pro hlavního organizátora pěstování podle policie mohl být tři miliony korun. Dva muži budou stíhání vazebně.

Policie při raziích zajistila 450 různě vzrostlých rostlin marihuany, pět kilogramů usušené marihuany a přes 100 kilogramů částí rostlin. „Podle velmi předběžných odhadů by z tohoto množství obviněný muž usušil k prodeji zhruba 15 až 20 kg drogy. Běžně se cena kvalitní marihuany pohybuje od 200 do 250 Kč za jeden gram,“ informovala policejní mluvčí Ivana Ježková.

Hlavním pěstitelem byl podle policie jednatřicetiletý muž z Broumovska, který soukromě podnikal v zemědělství. Protože se prý dostal do velkých dluhů, rozhodl se využít znalostí z rostlinné výroby k pěstování marihuany. „Předpokládal, že se díky snadnému a vysokému zisku dostane z dluhů rychleji. Sám je dlouhodobým uživatelem marihuany,“ uvedla policie. K výsevu používal semena odrůdy zvané Bílý Rus, která jsou prý zárukou vysokého obsahu látky THC v rostlině.

Pěstírna marihuany
Zdroj: ČT24/ČTK

Po prvotních úspěšných pokusech v pěstírně ve svém vlastním objektu muž rozšířil pěstování drogy i do pronajatého objektu ve vedlejší obci. „Tuto poměrně dobře skrytou halu vybavil velmi sofistikovaným zařízením, které fungovalo plně automaticky bez potřeby zásahu lidské ruky. Kriminalisty překvapily technologie, které zajišťovaly v přesně určených poměrech a intervalech zavlažování, hnojení, svícení, ionizování, přívod a odvod vzduchu, topení,“ uvedla Ježková.

Obviněný prý od podzimu 2011 vypěstoval nejméně 820 kusů marihuany. Usušený gram marihuany podle policie nabízel za 90 korun, teda za méně než polovinu běžné ceny. Vždy prý nabízel větší množství drogy a byl připraven dát i množstevní slevu. Odbytový kanál do Polska si vybral kvůli údajně nižšímu riziku prozrazení.

Druhým obviněným je sedmapadesátiletý příbuzný hlavního organizátora. Muž v pěstírně pracoval jako zaměstnanec, podílel se také na výrobě různých mastí z marihuany. Při práci v pěstírně policie také zatkla sedmadvacetiletého Poláka, jehož přesnou roli kriminalisté teprve prověřují. Čtvrtým zadrženým je osmadvacetiletý Polák, který si zřejmě přijel koupit pět kilogramů drogy. Policisté u něj našli 450 000 korun v hotovosti.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)