Frýdek-Místek trápí oprava průtahu, silnice je ucpána

Frýdek-Místek – Až do konce října budou běžnou součástí začátků pracovních dnů dlouhé kolony v Janáčkově ulici. Hlavní průtah městem ve směru do Polska se opravuje a provoz je v tomto směru sveden do jednoho pruhu. Práce potrvají do 28. října. Další velká uzavírka je připravena na příští rok. Až potom by mohl začít vznikat obchvat města.

Práce na silnici I/48 ve Frýdku-Místku začaly už v pátek, až nyní si ale řidiči vyzkoušeli průjezd ve špičce pracovního dne. Provoz je zúžen do jednoho pruhu východně od křižovatky se I/56 (Beskydská ulice), silničáři pracují hned na dvou místech.

Podle vedení města jsou následky omezení provozu na hlavním západo-východním průtahu patrné i v centru města. „Řidiči se snaží najít vlastní objízdné trasy, čím ale ucpávají další silnice v centru města. Doprava samozřejmě houstne a zpomaluje se,“ poukázala mluvčí magistrátu Jana Matějíková.

Přes stížnosti řidičů i vedení města tvrdí silničáři, že s opravou v Janáčkově ulici nebylo možné počkat. Frýdkem-Místkem projíždí zhruba 45 tisíc aut denně a těžké kamiony vytlačily do vozovky koleje. Během měsíční uzavírky ovšem bude občas staveniště na první pohled opuštěné. „Z důvodu technologie s použitím cementu se řidiči musí smířit s technologickými přestávkami,“ vysvětlil Lubomír Hýbl z ostravské pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Na příští rok jsou naplánovány další velké práce na estakádě přes železniční trať, které zhorší průjezd Frýdkem-Místkem ještě více. „V březnu začnou práce na jedné straně estakády. Bude uzavřena jedna polovina mostu,“ nastínil Lubomír Hýbl. Na silnici se bude pracovat až do konce roku.

Paradoxně by krátce po dokončení oprav, které už nyní působí velké potíže v celém městě, mohla začít stavba dlouho očekávaného obchvatu. ŘSD chce do poloviny příštího roku získat všechny pozemky a stavební povolení pro jeho stavbu. Zatím ale není jasné, jestli na zahájení samotné stavby budou peníze.