Šluknovsko se obává nedostatku lékařů

Šluknovsko – Města ve Šluknovském výběžku mají strach z budoucnosti bez lékařů. Že nejde o plané obavy, potvrzují sami doktoři – většina z nich má penzi na dohled nebo už přesluhují. Nástupcům se ale na sever republiky nechce.

Ve Šluknově ordinují tři obvodní lékaři a všichni už mají být v důchodu. Své praxe s více než šesti tisíci pacienty ale nemají komu předat. Z lékařů pracujících ve výběžku v hlavních oborech je jen jednomu pod čtyřicet let. Největší skupinu tvoří šedesátníci a čtyřem doktorům je přes sedmdesát.

„Za posledních deset let sem nastoupily dvě nové lékařky, jinak nikdo. Těžko bych počítal, kolik jich zemřelo,“ říká gynekolog z Rumburku Ivan Sucharda. Místostarosta Varnsdorfu Karel Dubský (ODS) potvrdil, že nezájem trvá, přestože jde o nabídky dobrého zázemí s přednostními ubytovacími možnostmi.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Úplně bez dětského lékaře jsou nově Mikulášovice. Z regionu nedávno odešli také dva gynekologové. Ivan Sucharda dodal, že bez lékaře se ocitlo až šest tisíc pacientek. Řada z nich ho dodneška nesehnala. Podle lékařů jejich mladší kolegové dávají přednost hlavně velkým nemocnicím. Na menším městě mají přitom více šancí operovat a tím se zlepšovat.

Zástupci měst se ale odmítají smířit s variantou, že pacienti začnou dojíždět desítky kilometrů. Radnice teď chtějí tlačit na zdravotní pojišťovny, aby jim krizovou situaci pomohly řešit.