V Berouně otevřeli řopík

Beroun – Příznivci vojenské historie v Berouně obnovili jeden z bunkrů, které Československo stavělo koncem první republiky na obranu před nepřítelem. V sezoně si návštěvníci budou moct prohlédnout řopík pravidelně.

Měl chránit most a blízký brod. Nakonec na to však nedošlo. Bunkr v berounském Závodí teď alespoň ukazuje, jak se první republika chtěla bránit. Německá armáda zasypala řopík kamením a přelila betonem. Příznivci vojenské historie ho čistili od loňského srpna. Předseda Čs. obce legionářské Beroun Jan Souček informoval, že práce se účastnilo šest lidí. Ti denně tahali až tunu a půl kamení a sutě.

Stavitelům se přitom bunkr nepodařilo dokončit, vyrostl až v září 1938. Nadšenci obnovili i střílny, periskop nebo granátový skluz, kterými sedm mužů uvnitř mělo zpomalit a ztížit postup nepříteli. Berounský řopík vznikl jako součást tzv. Pražské čáry, která měla chránit hlavní město. Od Mělníka po Slapy vyrostlo 830 bunkrů. Většinu nacisti hned po okupaci odstřelili. Beton použili tam, kde střílet nemohli.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Řopík se otevře návštěvníkům ještě letos 28. října a od příštího roku bude přístupný pravidelně od dubna do října v návštěvních hodinách muzeí Pražské čáry.