V Ostravě vystavují umělecké poklady ze sbírek ČNB

Ostrava - Česká národní banka (ČNB) poprvé v historii půjčila k výstavním účelům několik desítek obrazů, grafik a také vzácné studie k bankovkám, které nashromáždila v období první republiky a v devadesátých letech minulého století. Výstavu Umělecké poklady ze sbírek ČNB pořádá ostravský Dům umění.

Umělecké fondy ČNB obsahují stovky položek. Dům umění vystavuje přes šedesát exponátů, které dosud zdobily pouze kanceláře banky po celé republice. K nejatraktivnějším obrazům se řadí Alpská krajina Antonína Hudečka nebo interiér kostela Oldřicha Blažíčka.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

„Samozřejmě jsme se snažili vybrat to nejlepší a právě díky podpoře ČNB a pana guvernéra jsme v tom měli relativně volné ruce,“ uvedl kurátor výstavy Jiří Jůza. „To je poprvé, co děláme takovou výstavu. Jinak jsme několikrát na nějaké výjimečné události zapůjčili několik málo děl, ale tak to je poprvé,“ doplnil guvernér ČNB Miroslav Singer.

K bance patří bankovky a kolekce na této výstavě je mimořádná. Jsou zde například návrhy prvních československých platidel, takzvaných státovek, od Alfonse Muchy.

  • Papírová státovka zdroj: ČT24
  • Alpská krajina Antonína Hudečka zdroj: ČT24

Podle Jůzy tato část patří možná k těm nejzásadnějším. Mají nejen uměleckou hodnotu, ale v podstatě je to takový národní poklad. „To je skutečně sbírka, kterou máme dohromady. Myslím si, že někteří její správci také hodně trpěli, když ty nejvzácnější kousky poprvé za mnoho desítek let putovaly ven z našich trezorů,“ řekl Singer.

Výtvarné klenoty si zájemci mohou v ostravském Domě umění prohlédnout do 25. listopadu.