Za dopoledne havarovaly čtyři vlaky, dva se srazily

Praha – Čtyři vlaky havarovaly během dopoledne na českých železničních tratích. Nejvážnější nehoda se stala v pražské Libni, kde se srazila posunovaná souprava kinematovlaku se stojící lokomotivou, při nehodě utrpěli zranění dva lidé. Bez zranění se neobešla ani srážka vlaku s traktorem na přejezdu u Újezdce na Jindřichohradecku, kde byla zraněna těhotná žena jedoucí v traktoru. Beze škod na zdraví se potom obešlo vykolejení posunujícího vlaku v Brně-Horních Heršpicích. Souhrnná škoda, která při haváriích vznikla, přesahuje dva miliony korun.

Na libeňském nádraží v Praze se ráno před osmou hodinou srazila posunovaná souprava sestavená ze šesti nákladních vagonů a dvou vozů kinematovlaku se stojící lokomotivou. V lokomotivě utrpěli zranění dva strojvedoucí, při střetu vznikla téměř milionová škoda. „Na základě šetření na místě mimořádné události stanovila Drážní inspekce jako předběžnou příčinu této nehody selhání lidského činitele při posunování soupravy,“ uvedl mluvčí inspektorů Martin Drápal.

Nehoda v Horních Heršpicích se stala zhruba o dvě hodiny později. Posunovaná nákladní souprava vykolejila na výhybce, podle mluvčího Drápala se tak stalo poté, co vlak projel návěst zakazující jízdu. „Drážní inspekce opět uvádí jako pravděpodobnou příčinu selhání lidského činitele při posunování soupravy,“ sdělil mluvčí inspekce. Škoda při brněnské nehodě již milion korun přesáhla, poškozeny byly zejména koleje.

Po desáté hodině potom došlo k nehodě na přejezdu u Újezdce, kde před osobní vlak vjel traktor. Jeho řidič zřejmě nerespektoval výstražný kříž. Při nehodě byla zraněna těhotná žena, která cestovala traktorem, zdravotníci ji potom převezli do nemocnice.

Dopolední nehody posunujících nákladních vlaků se nestaly v místech, kudy projíždějí osobní vlaky, neměly tak významný vliv na provoz. Po nehodě na přejezdu byl na jihlavsko-veselské trati asi dvě hodiny zastaven provoz.

Vydáno pod