Kvůli zřícení mostu ve Vilémově půjde k soudu deset lidí

Kvůli pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku státní zástupkyně obžalovala deset lidí. Viní je z obecného ohrožení z nedbalosti. Pod mostem před dvěma lety zahynuli čtyři lidé, další dva byli zraněni. Případem se bude zabývat okresní soud v Havlíčkově Brodě. V případě odsouzení hrozí obviněným tři až deset let vězení.

Informaci České televizi potvrdila dozorující okresní státní zástupkyně z Havlíčkova Brodu Zdeňka Tománková. „Dnešního dne byla podána Okresnímu soudu v Havlíčkově Brodě obžaloba pro přečin obecné ohrožení z nedbalosti na celkem deset obviněných ve věci pádu mostu ve Vilémově,“ uvedla.

Mezi obžalovanými jsou představitelé stavebních firem, kteří se podíleli na stavbě mostu, zástupci investora a lidé, kteří měli na starosti dohled nad dodržováním bezpečnosti práce v průběhu stavby.

Práce neodpovídaly dokumentaci

K neštěstí došlo 4. září 2014. Téměř devadesát let starý most ve Vilémově na Havlíčkobrodsku se zřítil a v jeho troskách zahynuli čtyři dělníci a další dva, kteří pod ním v tu chvíli pracovali, byli zraněni. Podle závěrů policejního vyšetřování, výslechů a odborných posudků nebyly stavební práce řízeny v souladu s projektovou dokumentací a nebylo zajištěno dodržování bezpečnosti práce.

Inspektorát práce letos začátkem roku udělil v souvislosti s pádem mostu pokuty ve výši 1,5 milionu korun firmám Strabag a Bögl a Krýsl a koordinátorce bezpečnosti práce Marii Hubkové. Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Most opravovala jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl.