Stavební úřad se zbouráním Holečkovy vily počká

Pardubice – O svoji vilu pardubický podnikatel Miloš Holeček nejspíš nepřijde. V minulém týdnu schválilo městské zastupitelstvo zádání změn územního plánu, které by černou stavbu zlegalizovaly. Podle deníku Mladá fronta DNES počká na případné schválení změn i stavební úřad, který by v příštím týdnu měl zahájit likvidaci vily.

Miloš Holeček měl svoji vilu postavenou v rozporu s územním plánem podle soudního rozhodnutí odstranit do konce září. Nikdy se k tomu ale nechystal, hrozilo proto, že ji nakonec nechá zbourat magistrát. Podle vedoucího pardubického stavebního úřadu Jiřího Vopršala však k tomu zřejmě nedojde. Úřad sice zahájí exekuci na dům, obratem však vyhoví Holečkově žádosti o její přerušení.

Dokud město nerozhodne o novém územním plánu, vile nic nehrozí. Jiří Vopršal poukázal, že by její zbourání v době, kdy může být stavba zlegalizována, bylo plýtvání veřejnými prostředky.

Vilu, která patří mezi tzv. pasivní domy, postavil Miloš Holeček v roce 2008 na svém pozemku v lokalitě Na Špici, ale v místě, které územní plán označuje jako zeleň. Majitel poukazoval na dohody s magistrátem, který se měl za podnikatelovy ústupky odvděčit změnou územního plánu. Úřad však později od slibu ustoupil a po sérii soudních sporů hrozilo, že bude nutné budovu zbourat. Situaci změnilo až červencové hlasování zastupitelstva, které nakonec souhlasilo se změnou územního plánu.