Pyrotechnici se ve Vrběticích dostali do centra exploze skladu

Speciálně vytvořená skupina pyrotechniků se dostala do centra exploze vybuchlého skladu číslo 16 ve Vrběticích. Poprvé vstoupili do objektu, ve kterém sbírali poškozenou munici a její úlomky rozházené po předloňských explozích a zároveň shromažďovali důkazy důležité pro trestní řízení.

Prostor sto metrů okolo centra exploze začali pyrotechnici zkoumat letos v červnu. Podle policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové se množství nalezené munice a jejích úlomků přímo úměrně zvyšovalo při postupu od nejzazšího okraje epicentra směrem dovnitř. „Zatímco při vnějším okraji epicentra se občas vyskytl sektor, v němž pyrotechnici našli minimum rozházené munice, v bezprostřední blízkosti skladu číslo 16 v jednom ze sektorů o rozměru asi dvacet krát třicet metrů našli v neděli sto sedm kusů munice,“ popisuje práci pyrotechniků Monika Kozumplíková.

Ode dne, kdy policisté začali s ohledáním prvního epicentra exploze, našli víc než tři tisíce kusů munice. Zlikvidovat museli přes dvě stovky kusů poškozené munice neschopné převozu při šedesáti devíti explozích přímo v areálu muničních skladů v provizorní trhací jámě. Do vojenského prostoru Libavá odvezli pyrotechnici za doprovodu dopravních policistů při třech převozech dva ticíce devět set kusů munice, kterou tam zlikvidovali v trhací jámě. Poslední převoz byl minulý týden, kdy transportovali necelou tisícovku kusů munice.

Počasí prozatím práci pyrotechnikům nekomplikuje

Mrazivé počasí zatím pyrotechnikům ani ostatním členům integrovaného záchranného systému jejich práci nekomplikuje. „Těžká technika se na zamrzlém podloží mnohem lépe pohybuje,“ vysvětlila policejní mluvčí. Práci při ohledání skladu ale komplikuje průsak spodní vody do kráterů, které vznikly po výbuchu munice.

Policie nedoporučuje používat zábavní pyrotechniku v okolních obcích

Policie obyvatelům okolních obcí ani letos nedoporučuje používat o vánočních a novoročních svátcích zábavní pyrotechniku. „Pokud už k jejímu použití dojde, je potřeba upozornit na to s předstihem policisty přímo v areálu muničních skladů ve Vrběticích. Informace je pro nás důležitá. Jen díky ní zamezíme pracnému zjišťování, odkud a z jakého důvodu vychází z blízkosti muničních skladů světelné a zvukové efekty,“ uzavřela Monika Kozumplíková.

Sklad číslo 16 explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince 2014.  Oba předloni vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Na ostraze skladů se do začátku letošního února podílela armáda, nyní je střeží policie a Vojenské lesy a statky. Z vrbětického areálu odjelo 547 kamionů se zbrojním materiálem, poslední loni před Vánocemi.