Odbahnění Dokeské zátoky by mělo pomoci Máchovu jezeru od sinic

Události: Z Máchova jezera se těží tisíce tun bahna (zdroj: ČT24)

Máchovo jezero bez sinic – takový je cíl letošního odbahnění Dokeské zátoky, která se blíží ke konci. Právě kvůli nečistotám v bahnu se sinicím ve vodní nádrži dobře daří. Práce v zátoce potrvají do jara, nejpozději od Nového roku by ale měla hladina Máchova jezera znovu stoupat.

Odbahnění Dokeské zátoky vrcholí. Je téměř na suchu a na obnaženém dně zůstává jen bahno a nečistoty, které přitékají Robečským potokem. Na dně se hromadily posledních patnáct let. „Největším problémem je fosfor, protože je hlavní živinou, kterou potřebují sinice ke svému rozvoji,“ přiblížil ředitel CHKO Kokořínsko – Máchův kraj Ladislav Pořízek.

Podle odhadů je nyní třeba odvézt asi 15 tisíc kubíků bahna. Od zbytku Máchova jezera je odděluje ekologická hrázka, za ni také teče rourou voda z Robečského potoka. „Aby zpětně nesytila bahno,“ vysvětlil Ladislav Pořízek.

Zatímco pro mnoho staveb znamená začínající zima konec, u odbahnění tomu tak není, naopak. „Pokud to zmrzne, tak je to lepší na přepravu,“ poukázal mistr stavební výroby Milan Baránek.

Bahno bude ze dna Dokeské zátoky mizet do jara. V té době ale již bude stoupat hladina Máchova jezera, která kvůli přípravě na odbahnění výrazně klesla. Návrat ale bude pozvolný, což je špatná zpráva především pro rejdaře a turisty, kteří by se chtěli na jaře svézt po vodní ploše výletní lodí. Patrně napřesrok vyplují až v červnu, ačkoli ředitel Regaty Máchovo jezero Vladimír Reichert věří, že jde o střízlivý odhad. Doufá, že pomůže počasí, bude pršet, a tak se vodní nádrž naplní rychleji.